Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Νίκος Μάρτης: Σφάλμα η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης


Η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης έγινε με το αιτιολογικό ότι δεν έχει αρμοδιότητες.

Το 1912, όταν απελευθερώθηκε η Μακεδονία, δημιουργήθηκε η «Γενική Διοίκηση Μακεδονίας» χωρίς αρμοδιότητες, αλλά για εθνικούς λόγους, διότι την Μακεδονία τότε τη διεκδικούσαν οι Βούλγαροι. Σήμερα την διεκδικούν οι Σκοπιανοί και ονομάστηκε από τον Τίτο και τον Στάλιν η Νότια Σερβία «Μακεδονία» και οι κάτοικοι της «Μακεδόνες», απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να επιτύχουν την απόσπαση της Μακεδονίας από την Ελλάδα για έλεγχο του Αιγαίου, εν όψει του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε.

Ο Τίτο χρησιμοποίησε δύο χάρτες για να παραπλανήσει τους Σκοπιανούς:

α) Χάρτη της Μακεδονίας με υπότιτλο ότι «Δεν υπήρξε παρουσία Ελλήνων στη Μακεδονία». Ο χάρτης αυτός διαψεύδεται από τις Πράξεις των Αποστόλων. Ο Απόστολος Παύλος (ΙΖ 4, 12) στη Θεσσαλονίκη και Βέροια συνάντησε Έλληνες και Ελληνίδες, που επίστευσαν. Πολλές προσωπικότητες της Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανικής ήταν Μακεδόνες (Σίνας, Δούμπας, φον Κάραγιαν κ.α.).

β) Χάρτη με σύνορα της Ελλάδος τον Όλυμπο.

Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Atlanta, πήγε στις Η.Π.Α. ο Πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας INTERSALONIKA, Μελάς Γιαννιώτης, θέλησε να τηλεφωνήσει στη Θεσσαλονίκη. Αναζήτησε στον τηλεφωνικό κατάλογο της μεγάλης Αμερικανικής Τηλεφωνικής Εταιρείας SOUTHERN BELL τους κωδικούς αριθμούς πόλεων της Ελλάδας. Έκπληκτος διαπίστωσε, ότι στο Κεφάλαιο «Ελλάς» αναφέρονταν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά πουθενά δεν ανεφέρετο η Θεσσαλονίκη. Είδε χάρτη της Ελλάδας με σύνορα τον Όλυμπο και ότι η Ελλάδα συνόρευε με χώρα με όνομα «Μακεδονία». Στη θέση της Θεσσαλονίκης είδε ότι υπάρχει η πόλη «Σολούν». Με την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη έστειλε στη SOUTHERN BELL επιστολή με τις Πράξεις των Αποστόλων και γιά την άφιξη του Αποστόλου Παύλου στη Μακεδονία. Μόνο με την ανάγνωση των Πράξεων των Αποστόλων η SOUTHERN BELL άλλαξε τους τηλεφωνικούς καταλόγους, έβαλε ως πόλη της Ελλάδος τη Θεσσαλονίκη, ως σύνορα της Ελλάδος τα σημερινά με την FYROM και με το όνομα αυτό και όχι «Μακεδονία» την γειτονική χώρα.

Οι Σκοπιανοί σε πολλούς τηλεφωνικούς καταλόγους και σε Πανεπιστήμια που έχουν τον χάρτη αυτόν, θα ισχυριστούν ότι η Ελλάδα αναγνώρισε το σφάλμα της.

Το 1961, όταν έγιναν τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και πανό της Ελλάδας έγραφαν «Η Μακεδονία είναι Ελληνική», οι Σκοπιανοί ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα θέλει να κατακτήσει τη Μακεδονία! Ενώ αν έγραφαν «Ελλάς ουν έστι η Μακεδονία» που γράφει ο Στράβων θα μάθαιναν την αλήθεια.

Όταν συνεστήθη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος (Μακεδονίας – Θράκης), ο Υπουργός της Μακεδονίας – Θράκης ήταν στη Μακεδονία ιεραρχικώς μετά τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως. Η Δικτατορία είχε ιδρύσει και Υφυπουργεία σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία.

Επί υπουργίας μου 1974-1981 έγιναν οι Γενικές Διευθύνσεις Εμπορίου, Γεωργίας και Δημοσίων Έργων και εγκαταστάθηκαν στο Υπουργείο. Είχαν αρμοδιότητα να μελετούν υποθέσεις και να υπογράφουν αποφάσεις. Ο Υπουργός Μακεδονίας–Θράκης είχε στη διάθεση του 150 εκατομμύρια δραχμές με το Πρόγραμμα Παραμεθορίων Περιοχών, που τα διέθετε κατά βούληση. Σήμερα αυξήθηκε πολύ το ποσό αυτό. Ενδεικτικά θα αναφερθώ ακολούθως σε ορισμένες χαρακτηριστικές δραστηριότητες του Υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης, κατά την περίοδο που το υπηρέτησα.

Στα Γρεβενά, όταν πήγα, μου είπαν ότι από το 1912 ζητούν να γίνει γέφυρα στον Αλιάκμονα. Οι κάτοικοι πολλών χωριών στην άλλη πλευρά του ποταμού έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στη Δεσκάτη και τα Γρεβενά. Με βαρούλκο περνούσαν τον ποταμό και από το 1912 πνίγηκαν περί τα 10 άτομα στο ποτάμι κατά τη μεταφορά τους. Με την επιστροφή μου στη Θεσσαλονίκη τηλεφώνησα στο Στρατηγό Διοικητή της Στρατιάς στη Λάρισα και τον παρακάλεσα να διαθέσει αμέσως γέφυρα Μπέλευ και με το ποσό 2 εκατομμυρίων δραχμών από το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών στήθηκε σε τρεις ημέρες η γέφυρα. Σήμερα υπάρχει και η νέα γέφυρα, που κατασκευάσθηκε τα τελευταία λίγα χρόνια ως τμήμα της Εγνατίας Οδού.

Στο χωριό Ροδοχώρι του Νομού Ημαθίας παράγονται τα καλύτερα κεράσια της Ελλάδος. Το χωριό είναι ορεινό και με παρακάλεσαν να το επισκεφθώ. Παρατήρησα ότι έξω από το χωριό υπήρχαν 6-7 χωμάτινες δεξαμενές στις οποίες συγκεντρώνετο νερό της βροχής τον χειμώνα και με αυτό πότιζαν τις κερασιές. Μου είπαν ότι μπορούν να φέρουν νερό από το βουνό και για ύδρευση και για άρδευση, αλλά ότι έπρεπε να τους δοθούν 6 εκατομμύρια δραχμές, βάσει σχετικής μελέτης. Τους είπα ότι θα τους δώσω από το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών 1.300.000 δρχ. για αγορά των υλικών και ότι θα έπρεπε με προσωπική εργασία να κατασκευασθεί ο αγωγός. Δέχθηκαν την πρόταση και ήλθε το νερό στο Ροδοχώρι.

Σε δεύτερη επίσκεψή μου στα Γρεβενά, με πληροφόρησαν ότι οι κάτοικοι ενός χωριού τρεις μήνες τον χειμώνα δεν μπορούσαν να κινηθούν προς Γρεβενά, διότι απεκλείοντο από ένα χείμαρρο, που πλημμύριζε και ότι τον χρόνο εκείνο μια κοπέλα πέθανε από κρίση σκωληκοειδίτιδας, διότι δεν μπορούσε να μεταφερθεί για εγχείριση. Με το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών και με γέφυρα Μπέλευ συνδέθηκε και το χωριό αυτό.

Με το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών κατασκευάσθηκαν υδραύλακες στα χωριά για να μην πλημμυρίζουν όταν βρέχει, πολλά παραγωγικά και κοινωφελή έργα σε πολλά χωριά. Λίμνες για άρδευση και ιχθυοκαλλιέργεια, δενδροφυτεύσεις, διανοίξεις δρόμων, κατασκευές μικρών γεφυρών και άλλα.

Ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως έλαβα πρωτοβουλίες με την πρωτοποριακή μελέτη και επιτυχή αντιμετώπιση τριών κυρίως σοβαροτάτων, θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως:

1) Περιβάλλοντος.

α) Το 1975 συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Προστασίας Περιβάλλοντος, στο οποίο συμμετείχαν Καθηγητές του Πανεπιστημίου, ειδικοί επιστήμονες, τεχνικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και ιδιώτες, με Πρόεδρο τον Μαρινάκη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Το Συμβούλιο διαχωρίστηκε στα εξής πέντε τμήματα:

• Τμήμα Ελέγχου, Ρυπάνσεως και Μολύνσεως.
• Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος.
• Νομικό Τμήμα Προστασίας του Περιβάλλοντος.
• Τμήμα Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος.
• Τμήμα Ενημερώσεως και Δημοσίων Σχέσεων.

β) Έγινε ο Σταθμός Αυτοκαθάρσεως των Οστρακοειδών στην Επανομή.

γ) Έγινε Εργαστήριο ελέγχου προστασίας του περιβάλλοντος.

δ) Τα εργοστάσια έβαλαν φίλτρα

ε) Έγιναν βιολογικοί καθαρισμοί σε ορισμένα ξενοδοχεία.

στ) Δημιουργήθηκαν προδιαγραφές για τα λύματα των βιομηχανιών.

ζ) Ιδρύθηκαν δύο Βιολογικοί Σταθμοί στους υγρότοπους του Έβρου και της Πρέσπας.

Ο προσκληθείς από το Συγκρότημα Λαμπράκη Άγγλος Υπουργός, που με επιτυχία αντιμετώπισε το πρόβλημα του περιβάλλοντος στο Λονδίνο, μετά από επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι: «Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη πόλη της Μεσογείου, που αντιμετώπισε σοβαρά το θέμα Περιβάλλον».

2) Ναρκωτικών.

Στις αρχές του 1979 ο Ιατρός της Θεσσαλονίκης Βλάσης Γωγούσης μου αφιέρωσε το κυκλοφορήσαν το 1973 βιβλίο του «Ναρκωτικά και Τοξικομανείς». Μόλις το διάβασα τον παρακάλεσα να συστήσει ειδική επιτροπή. Έγιναν διαλέξεις σε σχολεία, γονείς, φαρμακοποιούς. Μητέρες έβρισκαν τον Γωγούση και τον ευχαριστούσαν διότι έσωσε τα παιδιά τους από τα ναρκωτικά.

Μετά από λίγα χρόνια η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε Νόμο στη Βουλή για τα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Καβάλας, Εισηγητής της Μειοψηφίας, Σπύρος Παπαδόπουλος τον Ιούλιο 1987 διάβασε αποσπάσματα από εφημερίδες που πρόβαλλαν το έργο που επιτελέσθηκε στο Υπουργείο Βορείου Ελλάδος.

3) Ίδρυση Τράπεζας Μακεδονίας–Θράκης.

Οι παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκης μου έθεσαν θέμα ιδρύσεως Τραπέζης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Προπολεμικά στη Θεσσαλονίκη είχαν την έδρα τους 4 Τράπεζες. Υιοθέτησα το αίτημα τους.

Οι πληροφορίες μου για μονοπώληση στο εξωτερικό του ονόματος «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς και του ονόματος «Θράκη» από τους Βουλγάρους, συνετέλεσαν - με εισήγηση μου – ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως να εγκρίνει την ίδρυση Τράπεζας με έδρα τη Θεσσαλονίκη ως «Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης». Με υποκαταστήματα της Τράπεζας σε εξωτερικό θα γνώριζαν οι ξένοι ότι υπάρχει Μακεδονία και Θράκη στην Ελλάδα. Τα υποκαταστήματα δεν έγιναν, η Τράπεζα αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς και έπαυσε να υπάρχει.

Με εισήγηση μου η Εθνική ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη επιθεώρηση η οποία ενέκρινε δάνεια επιχειρήσεων.

Οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν με την κατάργηση του Υπουργείου, διότι θα παρουσιάζονται ότι είναι κάτοικοι κράτους με όνομα «Μακεδονία». Με την κατάργηση του Υπουργείου οι ανιστόριτοι του κόσμου ολόκληρου θα θεωρούν ότι οι Μακεδόνες είναι Σκοπιανοί.

Η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης θα προβληματίσει και τους μη Έλληνες που γνωρίζουν ότι το πολιτιστικό τους επίπεδο οφείλεται στη Μακεδονία. Η ανωτέρω θέση επιβεβαιούται:

1) Από το προφητικό βιβλίο που έγραψε το 1896 ο Καθηγητής Μαργαρίτης Δήμητσας με τίτλο: «Η Μακεδονία εν λίθοις φθεγγομένοις και μνημείοις σωζομένοις». Το βιβλίο αυτό ανέσυρε από την αφάνεια και το επανέκδωσε ο τ. Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Στέλιος Παπαθεμελής. Ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου γράφει: «Εάν δεν υπήρχε Μακεδονία δεν θα υπήρχε Αλέξανδρος. Εάν δεν υπήρχε Αλέξανδρος δεν θα υπήρχε Αλεξάνδρεια. Εάν δεν υπήρχε Αλεξάνδρεια δεν θα υπήρχε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Εάν δεν υπήρχε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας δεν θα υπήρχαν οι Αλεξανδρινοί. Εάν δεν υπήρχαν οι Αλεξανδρινοί δεν θα υπήρχε ούτε Δυτικός ούτε Ανατολικός Πολιτισμός.

2) Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας με το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας (η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την Προεδρεία της Ε.Ε.) και με υπογραφή του διακεκριμένου συγγραφέως Staffan Stolpe το 1995 σε μελέτη τους για την ταυτότητα της Μακεδονίας έγραψαν: «Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, και οι Υπουργοί ότι η Ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι Ιστορία μόνο των Ελλήνων, αλλά και ημών των Ευρωπαίων, διότι οι Μακεδόνες διέδωσαν τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο».

Μετά τα ανωτέρω, ελπίζω ότι η Κυβέρνηση θα επανιδρύσει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: