Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Υδροδότηση Δήμου Βαγίων (Μέρος πρώτο)


Αντώνης Κρητικός, Γεωλόγος

Ο Δήμος ετοιμάζεται να ανοίξει γεώτρηση στην ράχη στον Σταυρό αφού πήρε την άδεια από την Νομαρχία και την Περιφέρεια.
Η διακήρυξη για την πρόσκληση εργολάβων αν και ετοιμάσθηκε να δημοσιευθεί πρίν από τα Χριστούγεννα, δόθηκε τελικά στις εφημερίδες πρόσφατα με ημερομηνία επίδοσης προσφορών (διεξαγωγή διαγωνισμού) την Τρίτη 26-1-2010.
Το αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας για την χορήγηση της άδειας διαβιβάσθηκε με ΟΜΟΦΩΝΙΑ του Δημοτικού Συμβουλίου. Η μείζων αντιπολίτευση, που συχνά εκόμπασε για την «υπεύθυνη» στάση της στα προβλήματα του χωριού και που συντάχθηκε «υποτίθεται» με τις θέσεις της Πρωτοβουλίας και για το ζήτημα της ποιότητας του νερού, συναίνεσε σε όλα. Tώρα προβάλει σαν δικαιολογία (δήλωση στην συγκέντρωση του Σαββάτου 9-1-2010) ότι συμφώνησε στην διάνοιξη γεώτρησης επειδή το νερό ποσοτικά δεν επαρκούσε!!! Ποιο νερό ; Αυτό με το καρκινογόνο εξασθενές για το οποίο έχουν γίνει τόσες καταγγελίες ; Τους «κορόϊδεψε» η Συμπολίτευση ή τους «διέφυγε»; Τι από τα δύο είναι χειρότερο; Και ποιόν προσπαθούν να κοροϊδέψουν τώρα, τους Δημότες ή τον εαυτό τους ;
Συνοδοιπόρος και η ελάσσων, μη χάσει.
Οι εκ Βαγίων Νομαρχιακοί, εξ ών ο ένας διετέλεσε επι διετία και Αντινομάρχης υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος, ουδόλως προβληματίσθηκαν αν και υποτίθεται «γνωρίζουν» το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου στα νερά της περιοχής μας.
Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 7 Σεπτεμβρίου 2009 που συζητήθηκε η χορήγηση της σχετικής άδειας Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στο θέμα.
Σύσσωμο λοιπόν το Δ. Συμβούλιο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, μαζί με τους Νομαρχιακούς, « μόχθησε » (!!!!!!) για το καλό των Βαγίων και την ποιότητα ζωής τόσο των Δημοτών όσο και των παιδιών μας !!!!!!
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Πρέπει όμως να επισημανθούν τα εξής:


Από εδώ η συνέχεια

- Ό,τι έχει προγραμματισθεί σαν έργο αποτελεί κατάφωρη κοροϊδία στους πολίτες των Βαγίων που τρία χρόνια τώρα εμπαίζονται, υβρίζονται, μέχρι και έχουν απειληθεί με μηνύσεις από την Δημοτική αρχή όταν απαιτούν «καθαρό» πόσιμο νερό
- Εξ ίσου αδιάφορη και ανίκανη για το μέγεθος του προβλήματος αποδείχθηκε και η αντιπολίτευση σύσσωμη, παρά το ότι συχνά έσπευδε να επωφεληθεί των προσπαθειών της Πρωτοβουλίας
- Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας (Διεύθυνση υδάτων) χορηγήθηκε «αβασάνιστα», όπως προκύπτει, άδεια ανόρυξης γεώτρησης σε περιοχή με κακή ποιότητα νερού, (κατάσταση την οποία όφειλαν να γνωρίζουν), με έγκριση μάλιστα τεχνικών προδιαγραφών εκτός κατασκευαστικών και επιστημονικών ορίων, γεγονός που θα οδηγήσει είτε σε αποτυχία της κατασκευής είτε σε καταστρατήγηση των διατάξεων της Πολιτείας σχετικά με την προστασία και την ορθολογική εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων
- «Εκτός τόπου και χρόνου» εμφανίζεται για μια ακόμη φορά η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, μολονότι διαβεβαιώνει ανελλιπώς για την ευαισθησία της σε θέματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος
- Δημοπρατείται ένα έργο στο οποίο αν και απαιτείται ιδιαίτερη κατασκευαστική τεχνική, στα συμβατικά τεύχη δεν υπάρχουν ούτε τεχνικές προδιαγραφές ούτε τεχνική περιγραφή, παρά μόνο «τεχνική έκθεση» τριών (3) κυριολεκτικά γραμμών (!!!), ενώ παράλληλα απουσιάζουν από το τιμολόγιο και τον προϋπολογισμό βασικές εργασίες οι οποίες αποτελούν απαράβατους κανόνες προκειμένου να κατασκευασθεί σωστά ένα τέτοιο έργο. (Αν περιλαμβάνονταν όλες οι απαιτούμενες εργασίες στο τιμολόγιο, τότε ο προϋπολογισμός θα απαιτούσε εργοληπτικό πτυχίο ανώτερης τάξης. Αυτό σημαίνει κάτι ; )

Για όλα αυτά
Θεώρησα σκόπιμο να ενημερώσω από την θέση αυτή τους Συμπολίτες και να απευθυνθώ στα μέλη της Πρωτοβουλίας προτείνοντας κατάλληλες προσφυγές-καταγγελίες στα :
- Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης
- Υπουργείο Δημοσίων έργων
- Υπουργείο Περιβάλλοντος
- Υπουργείο υγείας
με παράλληλη κοινοποίηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην Νομαρχία Βοιωτίας.
Θυμίζω στους Συμπολίτες, στους Δ.άρχοντες και στην Νομαρχία Βοιωτίας ότι η περιοχή που ενέκριναν περιβαλλοντικούς όρους για την γεώτρηση, γειτονεύει με σκουπιδότοπο του Λεονταρίου και ότι το 2009 κάτοικοι αυτού του χωριού είχαν συλλάβει βυτιοφόρο να αδειάζει επικίνδυνα απόβλητα. Πόσες φορές έγινε αυτό στο παρελθόν και τι απόβλητα έχουν απορριφθεί στην περιοχή είναι άγνωστο.
Θυμίζω ακόμη ότι εναλλακτικά δεύτερη θέση για γεώτρηση έχει επιλεγεί η «φερίστρα» πάνω από το ρέμα Παπαλουκά (Κατσιακούτσια), όπου και εκεί βυτιοφόρα αδειάζουν απόβλητα.

Τα υπόλοιπα αύριο.
Όσοι θελήσουν να τοποθετηθούν στα όσα αναφέρονται, προτείνω να το κάνουν αφού διαβάσουν και την υπόλοιπη ανάρτηση. Χρήσιμο πάντως είναι πριν εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη, να συλλογισθούν πρώτα πόσο σοβαρό είναι το θέμα, αφού αναφέρεται στο πόσιμο νερό που υδροδοτεί εμάς τους ίδιους.
Σε όλα τα σχόλια και τις απορίες σας θα απαντώ από αύριο, μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης.

1 σχόλιο:

Admin είπε...

Παρακαλώ τα σχόλια σας στήν αρχική ανάρτηση του blog: vagia-gr.blogspot.com