Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Καζάνι που βράζει οι αραβικές χώρες

Σκληραίνουν τα μέτωπα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντιπάλων των αυταρχικών καθεστώτων στις αραβικές χώρες. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Μπαχρείν, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Στη Λιβύη, οι αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Twitter και επιβράδυναν τη σύνδεση με το διαδίκτυο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κάνει λόγο για 84 νεκρούς, ενώ αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές είναι σε δράση. Στο Άντεν της Υεμένης η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν διαδηλωτή, ενώ στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων της κυβέρνησης και της αστυνομίας στο Τσιμπουτί δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους.
Στο Μπαχρέιν, η σιιτική αντιπολίτευση σημείωσε μια επί μέρους νίκη, αφού ικανοποιήθηκε ένα από τα αιτήματά της. Στρατιώτες και άρματα μάχης αποσύρθηκαν από το κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα. Δύο ημέρες πριν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στην χώρα αυτή βάφτηκαν στο αίμα. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών σκοτώνοντας τέσσερις από αυτούς. Το ερασιτεχνικό βίντεο έκανε μέσω του YouTube το γύρο του κόσμου.

Περισσότερα dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: