Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Αίσιμα και αδήριτα (Α΄)

Ούτις

Ο πρωθυπουργός μας Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στις 30 Ιουλίου από το βήμα του «Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά:
«Να κάνουμε μια επανάσταση. Την ονομάζω επανάσταση του αυτονόητου».
Μετά ανέφερε όλα τα αυτονόητα που τα ακούμε εδώ και 30 χρόνια, σε σημείο να θεωρούμε ως αυτονόητο πως μας δουλεύουν, από το στόμα του κάθε Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σημίτη, Σαμαρά, Παπαρήγα, Τσίπρα, Καρατζαφέρη και πάει λέγοντας, κάθε φορά που ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής ή πιάνουν το μικρόφωνο συγκέντρωσης στο χέρι :
● Για την ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά σε όλους τους τομείς,
● το κράτος και οι υπηρεσίες του να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.
● να παταχθεί η φοροδιαφυγή,
● να πάψει να υπάρχει το αίσθημα της αδικίας και της ατιμωρησίας, ακόμα και πολιτικών.
● να υπάρχει καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία,
● ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα και
● να εκλείψουν οι πελατειακές σχέσεις.
«Εμείς πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα και να μην μασάμε τα λόγια μας» είπε ο Παπανδρέου χαρακτηριστικά. Και άρχισε τις μεγαλοστομίες και χάθηκε πάλι μέσα στα μεγάλα (και τετριμμένα) λόγια των συντακτών των κειμένων του ενώ ταυτόχρονα έχασε την επαφή με την απλή πραγματικότητα, που είναι μία και αδυσώπητη:
Το ότι, για 30 χρόνια συμμετέχοντας στις διάφορες κυβερνήσεις , έχει συνδιαμορφώσει, μαζί με όλο το πολιτικό σινάφι, τη δημιουργία ενός κράτους που λειτουργεί εντελώς αντίθετα με αυτά που περιγράφει παραπάνω.
Επίσης, έχει ως υπεύθυνος πρωθυπουργός οδηγήσει την Ελληνική κοινωνία σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική αιχμαλωσία, μετά την παράδοση σε εξωελλαδικά κέντρα, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας επιτρέποντας να διοικούν οι “άλλοι”, ενώ η εκλεγμένη κυβέρνηση να έχει καταστεί ουσιαστικά το εκτελεστικό όργανον. Και μερικές φορές να συμπεριφέρονται βασιλικότεροι του βασιλέως, όπως συνέβη με την επέμβαση Λοβέρδου στη συλλογική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα.
Και, το αυτονόητο που προκύπτει, είναι ότι, δεν μπορούν- γιατί το αποκλείει η κοινή λογική- αυτοί που δημιούργησαν το κοινωνικό «μπάχαλο», να το διορθώσουν και αυτοί που οδήγησαν την κοινωνία στην οικονομική αιχμαλωσία και με τους όρους του μνημονίου και σε εδαφικές παραχωρήσεις, να οδηγήσουν στον απεγκλωβισμό από τις δαγκάνες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (= Παγκ. Δικτατορίας).
Ανατρέχοντας στα λεξικά διαβάζουμε: αυτονόητο: το καταφανές με την άμεση αντίληψη. Και αναρωτιέμαι γιατί να χρειάζεται επανάσταση για θέματα αντιληπτά ακόμη και στον αμόρφωτο, για θέματα που δεν χρειάζονται οξυδέρκεια, αλλά είναι προφανές πως πρέπει να γίνουν; Επανάσταση σημαίνει ρήξη με την καθεστηκυία τάξη, εξουσία. Έτσι αν υπάρχει η αναγκαιότητα, η επανάσταση θα γίνει από τους πολίτες που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του πολιτικού συστήματος, που τα επέβαλε.
Η καθημερινότητα μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το «αυτονόητο», έχει μεταβληθεί σε «αυτο-ανόητο», γιατί λαμβάνονται υπόψη μόνον οι αριθμοί και οι ποσοστώσεις, δηλ. τα άψυχα πράγματα και παραβλέπονται οι άνθρωποι, οι έμψυχες οντότητες. Κανείς δεν συνυπολογίζει τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στον κοινωνικό παράγοντα! Οι απάνθρωποι τεχνοκράτες δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στα σύγχρονα κρεματόρια που έστησαν οι Νέο ναζί τραπεζίτες και τα οικονομικά πιράνχας.

Η συνέχεια >>> εδώ …

Ο πρωθυπουργός στη Κρήτη τόνισε: «Τι έφταιξε λοιπόν και βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε; Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα. Είναι όμως μια χώρα που δεν σεβαστήκαμε. Δεν διαχειριστήκαμε σωστά. Ούτε τον φυσικό μας πλούτο, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό, τον πολίτη αυτής της χώρας, την νέα γενιά, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο και επιχειρηματία… Έλλειψη διαφάνειας, ατιμωρησία, άρνηση της Πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους, αλλά και να αλλάξει όσους νόμους έπρεπε να αλλάξουν, ώστε η Πολιτεία μας να αποκτήσει γερά θεμέλια. Αυτά έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, την καταβαράθρωσαν στις διεθνείς αγορές, αλλά και στα μάτια των εταίρων μας διεθνώς».
Ο Γιώργος δηλώνει έμμεσα αλλά με σαφήνεια πως θύματα είναι αυτοί που σε τίποτα δεν έφταιξαν. Σωστές οι επισημάνσεις, γιατί οι παραλήψεις έγιναν κύρια από τους πολιτικούς, αρκεί να μη μείνουμε μόνο σ’ αυτές και να γίνουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.
Γιατί τι είναι το αυτονόητο για τον πρωθυπουργό; Μήπως είναι αυτονόητο να πληρώνει ο φορολογούμενος για έργα- δρόμους- επιχειρήσεις, που ξεπουλιούνται από το κράτος έναντι πινακίου φακής; Μήπως είναι αυτονόητο τα νοσοκομεία μας να μην λειτουργούν σωστά, να δημιουργούν τεράστια ελλείμματα; Μήπως είναι αυτονόητο αρκετοί γιατροί του ΕΣΥ αντί να δουλέψουν με επαγγελματική συνείδηση, να ζητούν εκβιαστικά το λεγόμενο «φακελάκι», για να γιατρέψουν τον ασθενή τους ή συναλλάσσονται κάτω από το τραπέζι με ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες, για να συνταγογραφήσουν φάρμακα και θεραπείες που δεν χρειάζονται και κοστίζουν πέντε φορές παραπάνω από τα αντίστοιχα, π.χ., στην Γερμανία. Μήπως είναι αυτονόητο το δημόσιο να μην λειτουργεί και να δημιουργεί ελλείμματα μετά από παρέμβαση από τους εκάστοτε κυβερνώντες με ποσοστιαία συμμετοχή και των άλλων κομμάτων με την πρόσληψη υπαλλήλων για κομματικούς, ψηφοθηρικούς λόγους, επειδή είναι πρόσωπα της οικογένειάς τους, προσωπικοί τους φίλοι ή ψηφοφόροι, αντί να τους επιλέγουν αξιοκρατικά και πάντοτε με τις ανάγκες της καθεμιάς υπηρεσίας; Μήπως είναι αυτονόητο να δημιουργείται τεράστια γραφειοκρατία που δεν αφήνει να στεριώσει καμία επενδυτική προσπάθεια, καθώς ο ξένος επενδυτής ή ο Έλληνας επενδυτής τρέμει την αδιαφάνεια και τη διαφθορά;
Μήπως είναι αυτονόητο να γενικεύεται η αίσθηση της αδικίας, όταν ο πολίτης βλέπει διαφθορά ακόμα και στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο; Πολιτικοί να δίνουν το κακό παράδειγμα και παράλληλα κανένας να μην τιμωρείται; Και τότε αυτονόητα λέει ο πολίτης: «εγώ γιατί να πληρώσω φόρους;». Μήπως είναι αυτονόητο να ανεχτεί το κράτος την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και το ίδιο να ευθύνεται για την εισφοροδιαφυγή του ασφαλιστικού συστήματος, δίνοντας το κακό παράδειγμα του κακοπληρωτή; Μήπως είναι αυτονόητο να μην παρέχεται στους πολίτες σωστή δημόσια υγεία και παιδεία; Μήπως είναι αυτονόητο να υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα ενώ από το 1971 δεν έχει δοθεί νέα άδεια σε φορτηγατζήδες, να κοστίζουν πολύ οι μεταφορές και βεβαίως τα προϊόντα μας ακόμα περισσότερο; Μήπως είναι αυτονόητο οι πελατειακές σχέσεις πολιτικών- πολιτών με αποτέλεσμα να επικρατεί η νοοτροπία τα παιδιά μας να θέλουν να διοριστούν στο κράτος αντί να δοκιμάσουν τις δικές τους δυνάμεις στην επιχειρηματικότητα, για να γίνουν κηφήνες του δημοσίου; Είναι αυτονόητο να μη γνωρίζει η πολιτεία τον αριθμό των υπαλλήλων της και να καταφεύγει σε απογραφή; Να πληρώνει χιλιάδες που δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία; Είναι αυτονόητο το λάδωμα για να προχωρήσει κάποια δουλειά και ο ωμός εκβιασμός από κρατικούς λειτουργούς κυρίως των ανώτατων βαθμίδων;
Αγαπητέ Γιώργο, στο λόγο υπάρχει και ο αντίλογος. Βαρεθήκαμε τα λόγια τα μεγάλα, τις πομφόλυγες. Θα σου πούμε εμείς, που σε εκλέξαμε πρωθυπουργό, ποια είναι για εμάς τα αυτονόητα:
Αυτονόητο είναι όταν λέμε προεκλογικά « λεφτά υπάρχουν» να έχουμε εντοπίσει εκ των προτέρων που βρίσκονται αυτά τα λεφτά και να τα πάρουμε από τους κλέφτες για το καλό του λαού.
Αυτονόητο είναι να υπάρχει συνέπεια προεκλογικών λόγων και κυβερνητικών ενεργειών. Να λένε οι πολιτικοί την αλήθεια στους ψηφοφόρους τους και όχι ψέματα.
Αυτονόητο είναι πως στις εκλογές ψηφίζεις το πρόγραμμα που εξαγγέλλεις ως κομματική παράταξη. Όταν εφαρμόζεις άλλο πρόγραμμα είσαι ένοχος του ποινικού δικαίου με το αδίκημα της εξαπάτησης και της καταδολίευσης.
Αυτονόητο είναι οι πολιτικοί να εργάζονται για το καλό του τόπου και όχι για το προσωπικό τους συμφέρον. Ο Μαντέλης, ο Τσουκάτος, ο Τσοχατζόπουλος, ο Παπαντωνίου, ο Σουφλιάς, ο Παυλίδης, ο Αλογοσκούφης, ο Βουλγαράκης, ο Αγγέλου και πολλοί άλλοι έγιναν ζάπλουτοι σε βάρος του ελληνικού λαού. Ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο. Να επιστρέψουν τα κλεμμένα και να πάνε φυλακή.
Αυτονόητο είναι οι πολιτικοί να μην κάνουν πολιτικές γκάφες, που τις πληρώνουν στο τέλος οι απλοί πολίτες. Και κάνατε ασυγχώρητες πολιτικές γκάφες, με αποτέλεσμα να θιγεί η αξιοπιστία της χώρας και να γίνουμε δέσμιοι του ΔΝΤ.
Αυτονόητο είναι, όταν είμαστε κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας, να έχουμε στόχους, πρόγραμμα και πολιτική πυξίδα. Ο Προβόπουλος μας είπε πως προεκλογικά σας είχε μιλήσει για το έλλειμμα. Άρα γνωρίζατε τα πραγματικά χάλια της οικονομίας. Έπρεπε να είχατε σχέδιο δράσης αμέσως για την επόμενη μέρα της ορκωμοσίας σας. Πελαγοδρομήσατε, χάσατε πολύτιμο χρόνο και παίχτηκαν πολλά παιγνίδια σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων (εκτός κι αν είσαστε κι εσείς μέρος του παιγνιδιού…).
Αυτονόητο είναι να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Εσείς ξεζουμίσατε τους αδύναμους, τους μισθωτούς των 1200 Ε, τους συνταξιούχους των 600 Ε. Κατεβάσατε τον μισθό των 700 Ε στα 560. Αν στην κατηγορία αυτή ανήκε το παιδί σας θα το κάνατε;
Αυτονόητο είναι όταν ο μισθωτός και ο εργάτης πληρώνουν τα ταμεία τους να έχουν υγειονομική περίθαλψη και να πάρουν το εφάπαξ και τη σύνταξη, με βάση όσα ίσχυαν όταν μπήκαν στην αγορά εργασίας. Για τα ελλείμματα των ταμείων δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Για ψηφοθηρικούς λόγους δεν έβγαλαν στην σύνταξη αυτοί νοικοκυρές με 15 χρόνια εργασίας. Δεν χαρακτήρισαν αντιστασιακούς δίνοντας σύνταξη με μια απλή δήλωση. Τα νομοσχέδια αυτά εσείς τα ψηφίσατε. Τα χρήματα των ταμείων δεν τα έπαιξαν οι εργαζόμενοι στο τζόγο. Οι κυβερνώντες τα έπαιξαν. Γιατί να πληρώσουν για θέματα για τα οποία δεν ευθύνονται;
Αυτονόητο είναι να έχεις εμπιστοσύνη στην εκλεγμένη κυβέρνησή σου. Να την θεωρείς τίμια. Για το φιάσκο του χρηματιστηρίου και την σε μία νύχτα μεταφορά πλούτου από τους φτωχούς εξαπατηθέντες Έλληνες στα λαμόγια ευθύνεται η κυβέρνησή σας. Ο Παπαντωνίου αντί να βρίσκεται φυλακή θέλει να μας εκπροσωπήσει στο ΔΝΤ.
Αυτονόητο είναι να σέβεσαι την ιστορία του τόπου σου. Έστω και Μακεδονία του Βαρδάρη να είναι η ονομασία των Σκοπίων είναι εθνικά απαράδεκτο. Επίσης είναι εθνικά απαράδεκτο το καθεστώς που με την δική σας ανοχή επικρατεί στη Θράκη. Ως πρώην υπουργό Παιδείας θα πρέπει να σε θίγει η συμπεριφορά της Θάλειας Δραγώνα και τα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται τα παιδιά μας.
Αυτονόητο είναι να υπερασπίζεσαι την εδαφική ακεραιότητα. Οι παραβιάσεις από τα τουρκικά αεροπλάνα, οι διελεύσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων, οι έρευνες των τούρκων για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πολλά άλλα αποτελούν παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Αυτονόητο είναι διατηρείς την εδαφική κυριαρχία. Μπορεί να γίνει στο Αιγαίο με τις ΑΟΖ. Αν δεν τις δεχτούν οι γείτονές μας, από τη στιγμή που τις έχουν υιοθετήσει στη Μαύρη Θάλασσα, καταφεύγεις στα διεθνή δικαστήρια, ενώ χαρακτηρίζεις ταυτόχρονα τις ΑΟΖ οικονομικούς πόρους της Ε.Ε.
Αυτονόητο είναι να υπερασπίζεσαι το δίκιο του αδύνατου, γιατί αυτός πίστεψε στα πλανερές σου εξαγγελίες και σε οδήγησε στην κυβέρνηση. Δεν υπερασπίζεσαι το δίκιο των τραπεζών με δάνεια να τις στηρίξεις, ούτε των διεθνών τραπεζών που σε δανείζουν για να σε αλυσοδέσουν.
Αυτονόητο είναι να θέλεις να σε κυβερνούν αυτοί που έχεις εκλέξει. Αποτελεί μεγάλη έκπληξη για εμάς η παράδοση της διακυβέρνησης στην Τρόικα. Πρωθυπουργό θέλουμε τον Παπανδρέου. Δεν θέλουμε τον Τρισέ ή τον Καν.
Αυτονόητο είναι η δικαστική αρχή να είναι αμερόληπτη και ανεξάρτητη. Να εκδικάζει σύμφωνα με τους νόμους και όχι κατά διαταγή των κυβερνώντων.
Αυτονόητο είναι ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής στον τόπο του και να είναι αισιόδοξος. Μόνο ασφαλείς δεν αισθανόμαστε, ενώ μας ψυχοπλακώνει η απαισιοδοξία. Ξένοι στον τόπο μας αισθανόμαστε. Τα παιδιά μας σκέφτονται να φύγουν μετανάστες στην ήπειρο των καγκουρώ.
Αυτά ήσαν λίγα από τα δικά μας αυτονόητα, Γιώργο. Μπορεί να τα εξασφαλίσει ο πολιτικός κόσμος;
Αν όχι το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει και επομένως είναι για απόσυρση… Όσο πιο γρήγορα μας κουνήσετε λευκό μαντήλι, τόσο λιγότερο κακό θα μας κάνετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: