Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αίσιμα και αδήριτα (Ζ΄)

Ούτις

Ο αντιεξουσιαστής πρωθυπουργός μας
Ο πρωθυπουργός, ο Γιώργος μας, είναι όλο εκπλήξεις. Αφού μας οδήγησε στον ασφυκτικό κλοιό των ξένων δανειοδοτών, των τραπεζών και του ΔΝΤ, τώρα θα σταθεί δίπλα μας- όπως προεκλογικά μας είχε έρθει σε εργατικό συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό, αρχηγός κόμματος και εργαζόμενοι αντάμα- για να απαιτήσει, εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα, την κατάργηση των όρων του μνημονίου. Ναι, μη σας παραξενοφανεί αν τον δείτε χέρι- χέρι με την Άντα στο επόμενο συλλαλητήριο των συνταξιούχων των 350 Ε να διεκδικεί μαζί με τα υπερήφανα γηρατειά συντάξεις ζωής και όχι συντάξεις για κόλλυβα. Γιατί έγινε αντιεξουσιαστής ο Γιώργος! Έθεσε τον εαυτό του κατά της εξουσίας που ο ίδιος ασκεί!
«Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος- χρησιμοποιούμε το μικρό του όνομα όχι από διάθεση υποτίμησης, αλλά κατεχόμενοι από αίσθημα συντροφικότητας και οικειότητας- στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη της νέας 49-μελούς κυβέρνησης. Η μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση των 37 ατόμων δεν ήταν αποδοτική και γι’ αυτό χρειάστηκε να την μακρύνει και να την φαρδύνει. Όσα περισσότερα εκτελεστικά όργανα είχε η τρόϊκα, τόσο περισσότερο θα εξασφάλιζε τα χρήματα των αφεντικών της και πιστωτών μας. Και εμείς κουφαθήκαμε μόλις ακούσαμε την επαναστατική φράση: «είμαστε αντιεξουσιαστές…»
Εδώ και μία βδομάδα μας βασανίζει ένα ερώτημα: Μήπως πρόκειται για διχασμένη προσωπικότητα; Αν ζούσε ο Σίγκμουντ Φρόιντ σίγουρα θα ήθελε να του κάνει ψυχανάλυση. Θα αποτελούσε ο πρωθυπουργός το καλύτερο υποκείμενο για μελέτη διπλής προσωπικότητας.
Οι στοιχειώδεις γνώσεις μας λένε: Αντιεξουσιαστής είναι οποιοσδήποτε θέτει τον εαυτό του εναντίον της εξουσίας και κατά συνέπεια - μέσα από την ατομική του δράση- επιλέγει μια στάση που δεν είναι συμβατή με οποιαδήποτε εξουσιαστική διαδικασία.
Έτσι είμαστε εθνικά υπερήφανοι γιατί η Ελλάδα παρουσιάζει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Έχει πρωθυπουργό και κυβέρνηση αντιεξουσιαστές. Δεν ξέρω αν αυτή η πρωτοτυπία είναι για να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες. Σίγουρα όμως αποτελεί κάτι παγκόσμια πρωτάκουστο! Εκτός κι αν οφείλεται στην ελλειπή γνώση της ελληνικής από τον Γιώργο. Το διακήρυξε για ακόμη μία φορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα και από το πιο επίσημο πολιτικό βήμα του τόπου, το βήμα της Βουλής: «Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία, δεν ήρθαμε να στρογγυλοκαθίσουμε, ήρθαμε να αλλάξουμε τη χώρα». Όσο “ωραίο” ή φαιδρό ακούγεται αυτό το «είμαστε αντιεξουσιαστές», είναι μάλλον αδύνατο να δεχθεί κανείς να το συσχετίσει με τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές, έτσι όπως κανάλια της τηλεόρασης, ραδιόφωνα, εφημερίδες, διάφοροι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, τηλεπαρουσιαστές αποκαλούν κατά περίπτωση πότε τους αναρχικούς, πότε τους “μπαχαλάκηδες”, πότε τους διαδηλωτές, πότε τους «γνωστούς αγνώστους» (άλλο εφεύρημα κι αυτό). Είναι γελοίο. Όπως και να το κάνουμε, ο αντεξουσιαστής ή αντιεξουσιαστής αντιτίθεται στην εξουσία και τους φορείς της εξουσίας. Κι αν δεν είναι εξουσία η κυβέρνηση, τότε ποιος είναι ή ποιος ασκεί την εξουσία;
Ποιος θέσπισε τους νόμους που επιβάλλει η εξουσία; Ποιος με τις παλινωδίες του μας καπάκωσε με τους τοκογλύφους και το ΔΝΤ; Ποιος ψήφισε το μνημόνιο; Ποιος παραβίασε το Σύνταγμα και το έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια; Ποιος διπλασιάζει μέσα στον Χειμώνα την τιμή του πετρέλαιου θέρμανσης για να ξεπαγιάσουν χιλιάδες συνέλληνες άνεργοι και μικροσυνταξιούχοι; Ποιος τα παίρνει από τους φτωχούς και τα δίνει στους ξένους τραπεζίτες; Ποιος δανείζεται από τις ξένες τράπεζες για τους ντόπιους τραπεζίτες; Αυτός που το κάνει δεν νομοθετεί; Αυτός δεν είναι εξουσία;
Τι νόημα έχει για τον νουνεχή ο αντιεξουσιαστής κατά του εαυτού του; Αν ο πρωθυπουργός αισθάνεται αυτοϊκανοποίηση θεωρώντας τον εαυτό του και τα μέλη της κυβέρνησής του αντιεξουσιαστές, τους αυτοϊκανοποιούμενους εμείς στην πατρίδα μας τους λέμε μα--κες και οι μανάδες μας τα παλιά χρόνια μας έβαζαν πιπέρι στο στόμα.


Ο Γιώργος στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου επισήμανε στους υπουργούς: «Παράλληλα με τη μεγάλη μάχη που δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε για να καταπολεμήσουμε το τέρας των ελλειμμάτων και του χρέους, αυτό που κληρονομήσαμε, θα ρίξουμε όλο και πιο πολύ το βάρος της προσπάθειάς μας στο ανθρώπινο δυναμικό και στην Παιδεία. Ποτέ μην ταυτιστείτε με το υπουργείο σας. Ταυτιστείτε με το πρόβλημα του πολίτη και πάντα ταυτιστείτε με το πώς το υπουργείο θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών, όχι των υπουργείων μας. Είμαστε μέρος της λύσης και δημιουργούμε τις δομές και τις πολιτικές ακριβώς για να δώσουμε λύσεις στον πολίτη».
Ωραία και παχιά λόγια! Από τη μεγάλη ταύτιση με το πρόβλημα του πολίτη θεσπίστηκαν τα αντεργατικά μέτρα και ο υπουργός εργασίας επενέβη να διορθώσει τις συμφωνίες εργαζομένων- εργοδοτών, που ήσαν ήπιες για τους εργαζόμενους. Τις έκανε υπέρ των εργοδοτών! Μέριμνα της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώνει χρήματα με αφαίμαξη των πολιτών, ώστε να μη χάσουν τα εικονικά δάνεια, με χαρτιά του αέρα, οι δανειοδότες. Δανείζεται αέρα κοπανιστό και πληρώνει με αίμα! Παίρνει άϋλα πράγματα και δίνει υλικές ζωές για να τα ξεπληρώσει! Αν δεν είναι υποκρισία και αερολογία η φράση «είμαστε μέρος της λύσης», τότε να τους θυμίσουμε ότι για μας «είναι το πρόβλημά μας»!
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός τόνισε στους υπουργούς- αναπληρωτές υπουργούς- αναπληρωτές των αναπληρωτών- υφυπουργούς- υφυπουργίσκους και λοιπούς γραμματείς και φαρισαίους ότι «ήρθαμε εδώ για να κάνουμε δουλειά και όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Είναι τόσο “εργώδης η προσπάθεια”, ώστε θα ξεπουλήσουν όσο- όσο όλη τη δημόσια περιουσία. Σάματις ίδρωσαν ή πλήρωσαν φόρους να την δημιουργήσουν; Ανήκουν στην συνομοταξία των τρωκτικών που φοροδιαφεύγουν και με διακανονισμό πληρώνουν το 10% των φόρων που τους είχαν επιβληθεί και καθάρισαν. Στην ομοταξία των βδελλών που τους χαρίζονται εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια, ενώ ο μισθωτός, ο εργάτης, ο μικρομαγαζάτορας πηγαίνουν φυλακή αν χρωστούν στο δημόσιο. «Αν η Ελλάδα πατάξει την φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, την πρωθυπουργό της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Χουάν Σομαβία και την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστιάν Λαγκάρντ, μετά το τέλος των εργασιών της 13ης Συνδιάσκεψης του Όσλο με θέμα την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή. Και για να το επιβεβαιώσει εξάγγειλε τον διακανονισμό… Έτσι επιβραβεύει την φοροδιαφυγή. Μπράβο, λέει, στα λαμόγια, και δίνει φάσκελα στους τίμιους και συνεπείς πολίτες.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μπορούν να βαττολογούν. Να παριστάνουν τον αντιεξουσιαστή, τον επαναστάτη, ή ό,τι άλλο τους κατεβάσει η κούτρα τους. Να γνωρίζουν όμως ότι δεν απευθύνονται σε χάνους. Εμείς γελάμε με όσα ακούμε. Θα τους κάνουμε σκίτσα, θα τους κάνουμε ανέκδοτα, θα τους κάνουμε επιθεωρήσεις. Γραφικός θίασος είναι που για ‘μας θα αποτελεί, μετά από μερικά χρόνια, μια θλιβερή ανάμνηση…

● Αντικατάσταση της λιτότητας με την ευθύνη Να αντικαταστήσουμε τη λέξη “λιτότητα” με τη λέξη “ευθύνη” μας πρότεινε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες. Τι μας ζητάει δηλαδή; Να κάνουμε το αυτονόητο! Αντί να είμαστε μεμψίμοιροι και καρμίρηδες από τη λιτότητα, να γίνουμε υπερήφανοι και αγέρωχοι αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας! Οι υπεύθυνοι κυβερνώντες πασχίζουν να διώξουν την “λιτότητα” και μας δείχνουν καθημερινά με τον τρόπο τους τη έννοια της λέξης “ευθύνη”. «Ήδη, σε μόλις 11 μήνες, κάναμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Κάνουμε το αυτονόητο πραγματικότητα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή», μας είπε ο πρωθυπουργός μας.
Το άλλο ανέκδοτο με τον Τοτό δεν θα σας το πω. Φροντίζει ο Γιώργος. Κάθε τόσο μας αιφνιδιάζει με την απίθανη ανεκδοτολογία του. Χείμαρρος φράσεων είναι, που θα γράψουν ιστορία.
Μα που ζείτε; Δεν έχετε καταλάβει πως δεν έχουμε λιτότητα; Όχι, λιτότητα είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι εχθροί του έθνους- άραγε τι σημαίνει αυτή η λέξη για τον Γιώργο;- για να κάμψουν το λαϊκό φρόνημα. Το φρόνημα που πρέπει να διατηρείται υψηλό, για να μπορέσουμε να αντέξουμε τα αποτελέσματα της αλλοπρόσαλλης εξωτερικής πολιτικής. Να ανεχτούμε το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ για λίγα ψίχουλα. Εξάλλου οι σχέσεις της κυβέρνησης με την εκκλησία είναι άριστες. Ο Μακαριότατος μέχρι και στο υπουργικό συμβούλιο πήρε μέρος. Ζήτησε να μη φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία και δεν του χαλάσαμε το χατίρι. Λοιπόν, ο Χριστός μας είπε αν έχουμε τρεις ΔΕΚΟ να χαρίζουμε τις δύο. Να πλουτίζουμε στη γη πνευματικούς θησαυρούς. Τουν υλικούς θησαυρούς να τους αφήνουμε για τους έχοντες και κατέχοντες. Μόνο με τη νηστεία και την εγκράτεια μπορούμε να κερδίσουμε την ουράνια βασιλεία. Δεν έχετε παρατηρήσει ότι οι άγιοι της εκκλησίας είναι ισχνοί και κουρελήδες. Αγιοποιήθηκαν με την λιτότητα. Η ευμάρεια δημιουργεί ανθρώπους φαύλους και αμαρτωλούς. Να λοιπόν η ευθύνη μας. Να χαρίσουμε τα υπάρχοντά μας και ενδεείς και πένητες να φροντίσουμε την ψυχή μας!
Υψηλό φρόνημα για να κάνουμε έρανο υπέρ των πλουσίων, ώστε να τους εκδικηθούμε. Να τους αποκλείσουμε από τον παράδεισο! Αυτή θα είναι η νίκη μας! Για σκεφτείτε το λίγο…
Όχι φίλε μου άνεργε. Δεν είσαι άνεργος. Είσαι υπεύθυνος Έλληνας γιατί συμβάλεις στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αυτό που νιώθεις δεν είναι πείνα. Είναι το μεγάλο συναίσθημα της υπευθυνότητας. Φαντάσου να φώναζαν οι κλέφτες διεθνείς τραπεζίτες, που μας πλάσαραν φούσκες. Να μας έλεγαν πως είμαστε κακοί δανειολήπτες, που δεν φροντίζουμε για την αποπληρωμή των χρεών, στα οποία μας οδήγησαν. Δεν θα θιγόταν το φιλότιμό σου; Τον χειμώνα μπορεί να κρυώνεις, αλλά θα νιώθεις μια εσωτερική θέρμη από την εκτέλεση του καθήκοντος να διατηρήσουν τις βίλες, τα λιαρ τζετ, τα πολυτελή σκάφη, την πολυτελή διαβίωση οι πλούσιοι αδερφοί σου που λέγονται επενδυτές και τραπεζίτες.
Μπορεί τα παιδιά σου να μη βρίσκουν δουλειά, να είναι σε κατάσταση απόγνωσης, αλλά βοηθούν στην “υπεύθυνη διαχείριση”. Οι υπουργοί μας έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται όσα τους λένε οι εντολείς τους της Τρόϊκας και του ΔΝΤ. Η εφαρμογή των όρων του μνημονίου είναι δείγμα υψηλής υπευθυνότητας. Ίσως να μη σπουδάσουν, αλλά θα γίνουν τα υπεύθυνα γκαρσόνια των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που θα φτιάξουν οι μεγάλοι από το εξωτερικό επενδυτές στους οποίους θα παραχωρήσουμε τις ακτές μας.
Μην έχεις αυταπάτες. Αυτό που ακούς δεν είναι γουργούρισμα πείνας. Είναι επιφώνημα ικανοποίησης, ,που βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς σου, διαπνεόμενη από αδερφική αγάπη και αλληλεγγύη, γιατί οι φοροκλέφτες δεν πήγαν φυλακή, γιατί δεν πέρασαν από δίκη όσοι λαδώθηκαν από τις πολυεθνικές εταιρείες. Είναι υπεύθυνη στάση να μη διαμαρτύρεσαι για τα χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά από ασιτία και αρρώστιες για να μπορούν να έχουν τη δόση τους με κοκαΐνη τα παιδιά των μπουρζουάδων. Δεν είσαι σε θέση να φανταστείς το μαρτύριο της ανίας στο σεξουαλικό τους ξεσάλωμα χωρίς να πάρουν τη δόση τους. Το αντέχεις;
Δεν είναι λιτότητα η σύνταξη των 350 Ε. Είναι δωρεάν ιατρική φροντίδα. Πόσος μεγάλος κίνδυνος θα υπήρχε από ζάχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ αν τρώγανε καλά οι γέροι. Το κόψιμο των δωρεάν εξετάσεων είναι μέριμνα να πάνε πιο γρήγορα στον Άγιο Πέτρο για να βρουν την ανάπαυση στους κόλπους του Αβραάμ. Όλα αυτά πηγάζουν από την υπευθυνότητα του Λοβέρδου.
Ναι, λοιπόν, αμέσως να αντικατασταθεί η λέξη λιτότητα από τη λέξη υπευθυνότητα. Αυτό, εξάλλου, συνάδει με την γενναία ελληνική ψυχή, που μπορεί να μην έχει ο Γιώργος αλλά την άκουσε σε ένα παραμύθι εκεί στα ξένα σαν ήταν μικρός από κάποια νταντά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: