Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αίσιμα και αδήριτα ( Κ΄)

Ούτις

● Ο πρωθυπουργός και η θεωρία του χάους

Έγραψε πάλι ο άνθρωπος! Το παιντί, ο Giorgos, ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του. Μίλησε για τη θεωρία του χάους! Σαν να ήταν ο καλύτερος καθηγητής του Harvard University στη μοντέρνα Φυσική. Θα τον μαλώσουμε τον Richard D. Wolff, καθηγητή οικονομίας στο University of Massachusetts Amherst, όπου φοίτησε ο πρωθυπουργός μας οικονομικά, που είπε πως ήταν ανεπίδεκτος μάθησης, γιατί άλλα του έμαθε κι άλλα αυτός εφαρμόζει στην Ελλάδα σαν κυβερνήτης. Γιατί, κύριε καθηγητά, άλλη η θεωρία και άλλη η πράξη, όταν μάλιστα έχει σχεδιαστεί από τα υπερατλαντικά αφεντικά…
Ο Δημήτρης ο Νανόπουλος, ο διεθνούς φήμης θεωρητικός φυσικός, μόλις άκουσε τον Γιώργο να μιλάει για τη θεωρία του χάους, παραιτήθηκε από την καθηγητική έδρα και άνοιξε σουβλατζίδικο στο Μοναστηράκι. Τυλίγει την πίτα-γύρο με κρεμμύδι και μπόλικο τζατζίκι σε χαρτιά με τις πρωτότυπες εργασίες του… Στις 21 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής, ο 79ος στοχαστικότερος άνθρωπος του πλανήτη- ναι!, αυτός είναι ο πρωθυπουργός μας- είπε:
«Σήμερα, απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης από τυχαία γεγονότα, όπως θα μπορούσε να πει κανείς τη θεωρία του χάους. Ένα φτερούγισμα – κάπως έτσι αισθανόμασταν εμείς στην Ελλάδα κατά καιρούς, ιδιαίτερα πέρυσι – μιας πεταλούδας στην Κίνα, αυτή είναι η θεωρία του χάους, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θύελλα, αλυσιδωτά, σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη».
Καραφλιάσατε, ε! Αυτός δεν είναι συνειρμός! Είναι φλασιά με επιφοίτηση πνεύματος εξ ουρανού. Κάτι σαν να ήταν ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο σπήλαιο της Πάτμου. Κάτι τέτοια λέει και καράφλιασε ο ίδιος. Και μετά κάνει μια βδομάδα να συνέλθει. Και μονολογεί: «Τι είπα πάλι, ο φούστης»:! Έτσι τα λένε εκεί στη Φάτρα της Αχαΐας, όπου πρωτοεμφανίστηκε για βουλευτής. Μετά ο φάδαρ τον έκανε υπουργό και ο Κινέζος ο Σημίτης του έδωσε το δαχτυλίδι του κόμματος για να γίνει τελικά πρωθυπουργός και να μας φέρει μετά φανών και λαμπάδων, βαΐων και κλάδων το μνημόνιο, το ΔΝΤ και την τρόικα.

Η συνέχεια >>> εδώ…

Ο Stephen Hawking, ο διάσημος Βρετανός Φυσικός που προσπαθεί να ερμηνεύσει τη γένεση του Σύμπαντος, μόλις πληροφορήθηκε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη συνάντηση του Euro50 Group με θέμα: “Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι”, έλυσε όλες τις απορίες του μονομιάς. Όπως είπε ο Γιώργος: το Σύμπαν είναι χαοτικό. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από την παράγραφο, που αντιγράψαμε παραπάνω; Την εμβρίθεια; Την ακρίβεια; Το οργιώδες συντακτικό; Την αρχική διαπίστωση ότι «τα τυχαία γεγονότα είναι η θεωρία του χάους» ή την ανασκευή, μια αράδα αργότερα, ότι «ένα φτερούγισμα πεταλούδας στην Κίνα είναι η θεωρία του χάους»;
Ηθικό δίδαγμα: όταν θέλουμε να μάθουμε για το χάος απευθυνόμαστε στους ειδικούς της ελληνικής κυβέρνησης. Τον εξής έναν: Τον Γιώργο Παπανδρέου!
Ας σοβαρευτούμε, όμως: Το “φαινόμενο Χάος” στην σύγχρονη επιστημονική αντίληψη, ή αλλιώς ποιοί κανόνες μπορούν να διέπουν ένα κλειστό ή ανοικτό χαοτικό σύστημα δεν μπορεί παρά να σαγηνεύει τον σκεπτόμενο άνθρωπο. Στα μαθηματικά και τη φυσική, η “Θεωρία του Χάους” μελετά τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, τα οποία κάτω από ορισμένες συνθήκες παρουσιάζουν το φαινόμενο που είναι γνωστό ως χάος. Χαρακτηρίζεται κυρίως από ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες- γνωστή και ως “φαινόμενο της πεταλούδας”- και ακολούθως από μη περιοδικότητα. Η ευαισθησία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την φαινομενική τυχαιότητα της παρατηρούμενης συμπεριφοράς των συστημάτων, παρ’ όλο που τα συστήματα αυτά είναι αιτιοκρατικά ("ντετερμινιστικά"), με την έννοια ότι είναι καλώς ορισμένοι οι νόμοι εξέλιξής τους και δεν περιέχουν τυχαίες παραμέτρους. Στα συστήματα αυτού του είδους περιλαμβάνονται η ατμόσφαιρα, το ηλιακό σύστημα, οι τεκτονικές πλάκες, τα οικονομικά συστήματα και η εξέλιξη (μεταβολή) των πληθυσμών. Πρώτος που ασχολήθηκε με αυτή τη θεωρεία ήταν ο μετεωρολόγος Edward Lorenz. Το “Φαινόμενο της Πεταλούδας” περικλείει την άποψη ότι μικρές, φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες αποκλίσεις στην εξέλιξη των πραγμάτων, δημιουργώντας μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα, όπως ακριβώς μια πεταλούδα που χτυπάει τα φτερά της στην Ασία μπορεί να δημιουργήσει έναν τυφώνα στη Βόρεια Αμερική. Στην κυβερνητική πολιτική δεν έχει καμία θέση η “θεωρία του χάους”. Εδώ κυριολεκτικά ισχύει το χάος! Το χάος με τη σημασία: ανοργανωσιά, σύγχυση, μπάχαλο. Επομένως η κυβέρνηση Παπανδρέου αποτελεί τον ορισμό του μπάχαλου! Αναρωτιέμαι αν το μπάχαλο οφείλεται στους πολλούς και ετερόκλητους συμβούλους που έχει ο πρωθυπουργός στην “αυλή” του. Γιατί εδώ δεν ισχύει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας: «όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει», αλλά «όπου υπάρχουν πολλοί σύμβουλοι, γίνεται Βαβυλωνία». Βάλε και την ασυνεννοησία των υπουργών και υφυπουργών, τα πισώπλατα μαχαιρώματα και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και έδεσε το σιρόπι. Η τελευταία εβδομάδα ήταν η χειρότερη για την κυβέρνηση Παπανδρέου από την αρχή του βίου της. Τόσο το θέμα των 50 δίς από την πώληση κρατικής περιουσίας, όσο και αυτό των ημιυπαίθριων έδωσαν την εικόνα πλήρους ασυνεννοησίας και ευθυνοφοβίας . Εδώ είχαμε την επιβεβαίωση του χάους. Από τη μία η τρόικα, που αφέθηκε να δείξει ότι αυτή κυβερνά τον τόπο, και από την άλλη η ιλαροτραγωδία με τους ημιυπαίθριους, έδειξαν ότι η πεταλούδα είναι εντός των τειχών της κυβέρνησης. Και δεν κουνάει τα φτερά πεταλούδα, αλλά μπούφος! Ρόμπα έγινε η κυβέρνηση. Όσο κι αν έτρεξε μεταμεσονύχτια ο Πεταλωτής, με τη τσίμπλα στο μάτι, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για τα 50 δις, ο κόσμος ανατρίχιασε. Ρίγη ένιωσε σε όλο του το κορμί με το ξεπούλημα: «Πάρε ότι θέλεις, παλιατζή, από μια Ελλάδα που δε ζει».
Που πας, ρε καραμήτρο Πεταλωτή! Ο τσάρος της οικονομίας είχε υποσχεθεί, κι αν δεν το έχεις καταλάβει, ο ίδιος ο Γιωργάκης έχει υποσχεθεί γενικό ξεπούλημα. Φωνάζει η συμμορία και διαλαλεί το εμπόρευμα: «Πάρε πλούσιε, δεν πουλάμε, χαρίζουμε»! Σάματις δικά μας είναι; Άλλοι ίδρωσαν για να τα φτιάξουν, άλλοι μάτωσαν. Εμείς έχουμε βάλει την ταμπέλα: «Γενικό ξεπούλημα λόγω διάλυσης». Ναι, την Ελλάδα τη διαλύσαμε. Αυτός ήταν ο ρόλος μας. Να ‘ναι καλά τα αφεντικά μας που μας αποκαλύπτουν. Όπως αποκάλυψαν σε συνέντευξη το ξεπούλημα των “δημοσίων φιλέτων” για 50 δις, έτσι συνέχισαν τις αποκαλύψεις: [Νέα επεισόδιο στο σήριαλ των σχέσεων της κυβέρνησης με την τρόικα βάζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή της Κυριακής", σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, αποκαλύπτει σε ντοκιμαντέρ γαλλικού καναλιού πως ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε ζητήσει την παρέμβαση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού (ΔΝΤ) από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, δηλαδή πριν καν περάσουν δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο ο πρωθυπουργός απέρριπτε δημοσίως κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.]
Πάμε παρακάτω για να έχουμε μικρό δείγμα του μπάχαλου, που λέγεται διακυβέρνηση της χώρας. Διαβάζουμε:
[ Εφιαλτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ώρες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα για την Κυβέρνηση με έναν υπουργό να απειλεί με παραίτηση, έναν ακόμη να ζητάει το "κεφάλι" του υφυπουργού του, με "μάχες" μεταξύ υπουργείων ακόμη και απειλές από τους βουλευτές ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα "κλειστά".
Η υπουργός ΠΕΚΑ μόλις έμαθε για την τροπολογία για τους ημιυπαίθριους οργισμένη ζήτησε εξηγήσεις από τον ομόλογό της στο Εσωτερικών και κείνος με τη σειρά του ζήτησε το... “κεφάλι” του υφυπουργού του, ο οποίος από το πρωί έβγαινε σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και υποστήριζε την τροπολογία του.
Το θέμα έφτασε στο απροχώρητο. Η Κυβέρνηση μέτρησε τη ζημιά επικοινωνιακά και είδε ότι πρέπει να “μαζέψει” την τροπολογία που θα είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο... ψηφοφόρους.
Ενώ ο υφυπουργός μέχρι που έφτασε στη Βουλή εξακολουθούσε να υποστηρίζει την τροπολογία μόλις πέρασε το κατώφλι έμαθε ότι είναι εντολή Πρωθυπουργού να την πάρει πίσω.
Λέγεται ότι “τη γλίτωσε” με ένα “συγγνώμη” μόνο και μόνο γιατί θα συνόδευε τον Πρωθυπουργό στη Θράκη τόπο όπου εκλέγεται...
Το Κυβερνητικό αλαλούμ όμως δεν είχε λήξει. Πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος ήρθε δεύτερο χτύπημα, αυτή τη φορά από τα έδρανα. Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος απείλησε με αρνητική ψήφο από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί διάταξη για τους δικηγόρους από το νομοσχέδιο για τα “κλειστά”... Ο υπουργός Θαλασσίων υποθέσεων (πρώην Ναυτιλίας) ζητά εδώ και μέρες την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, λέγοντας ότι είναι αδύνατη η συνεργασίας τους, αλλά εκείνος αρνείται και τώρα καλείται ο πρωθυπουργός να παρέμβει για να δώσει τη λύση.
«Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» ήταν το σχόλιο του πρώην προέδρου της Βουλής και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνη που ζήτησε εκλογές...]
Όταν από το στόμα του Αποστόλη βγαίνουν τέτοια λόγια, δεν είναι η οργιώδης φαντασία μας που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως γίνεται: «της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα» και ότι ο Γιώργος τα έχει κάνει «αιδοίον πηλίκιον».
Επειδή έχει χαοτική σκέψη ο Γιώργος είπε και το εξής: «Η χώρα δεν καταρρέει. Απέκτησε πρόσωπο και αξιοπιστία και όλες οι εκτιμήσεις πλέον είναι αισιόδοξες για τον αγώνα που δίνουμε. Η αξιολόγηση είναι θετική, παρά τον ορυμαγδό απαισιοδοξίας που υπάρχει από διάφορα κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα. Δυστυχώς, αυτός ο ορυμαγδός απαισιοδοξίας συνεχίζεται και από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα μεμψιμοιρίας απαισιοδοξίας καταστροφολογίας και παραίτησης». Έτσι, για να καταλάβουμε καλά: Παρ’ ότι δεν καταρρέει η χώρα, εμείς ξεπουλάμε τα πάντα. Επίσης, παρ’ ότι δεν διαλυόμαστε, περιμένουμε πως και πως να έλθουν να μας σώσουν οι Γερμανοί, με το ανάλογο αντίτιμο βεβαίως…
Ερχόμαστε τώρα στο τελευταίο- μέχρι σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο- “πέταγμα της πεταλούδας”. Η Εθνική τράπεζα, στην οποία κάνει κουμάντο ακόμα το κράτος, βγήκε ανακοίνωνε την συγχώνευση της με την Alpha bank, και μάλιστα έλεγε και την ονομασία και το σήμα της νέας Τράπεζας . Αμέσως μετά βγήκε και πανηγύριζε ο άλλος Γιώργος, ο Παπακωνσταντίνου, με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ και τα διάφορα παπαγαλάκια άρχιζαν να λένε για τις μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ότι ξεκίνησε πια η ατμομηχανή της ανάπτυξης...
Ο Κωστόπουλος όμως που ήταν υποψιασμένος και δεν ήθελε να κρατικοποιήσει την τράπεζα του τους είπε ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ και τα παπαγαλάκια κρύφτηκαν. Το ΥΠΟΙΚ ψέλλισε ότι: «Η ικανοποίηση την οποία εξέφραζε αναφερόταν γενικότερα στις «προθέσεις» των τραπεζών για διαρθρωτικές κινήσεις όπως οι συγχωνεύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες την περίοδο αυτή, και όχι στο συγκεκριμένο deal αυτό καθ' αυτό.» Βρε στούρνοι Γιώργηδες, που κάνετε απλά μαθήματα οικονομίας στου κασίδη το κεφάλι, η ατμομηχανή είναι του 19ου αιώνα. Σήμερα είμαστε στον 21ο αιώνα και οι μοντέρνες αμαξοστοιχίες τρέχουν με 500 km/h. Αυτή την ανάπτυξη για τη χώρα μας ονειρεύεστε; Το έχουμε από καιρό καταλάβει ότι εσείς καίτε κάρβουνο. Γι’ αυτό δε βλέπουμε χαΐρι. Γι’ αυτό πηγαίνουμε ντουγρού στο γκρεμό, στο χάος. Δε φταίει η πεταλούδα με το πέταγμά της. Το χάος το έχετε στην κεφαλή σας. Είσαστε η επιβεβαίωση της θεωρίας του χάους γιατί φέρατε το χάος στην πατρίδα μας… Όμως… εμείς θα πάρουμε την ησιόδεια εκδοχή, που έχει κοσμοποιητική δύναμη. Από το χάος, με τη βοήθεια του έρωτα για το ωραίο, το κάλλος, το ηθικό, τη δικαιοσύνη και την πραγματική δημοκρατία, θα φτιάξουμε τη νέα Ελλάδα, που θα είναι απαλλαγμένη από τις οικογένειες- δυναστείες των πολιτικών και τους επαγγελματίες των πολιτικών της μίζας, του κουκουλώματος , της βουλευτικής ασυλίας- ασυδοσίας. Το φτερούγισμα της πεταλούδας δεν προκαλεί μόνον τυφώνα. Κάπου, όπου δημιουργείται τυφώνας, μπορεί και να τον διαλύσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: