Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Συγχρονος Δήμος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για όλα τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΠΟΔΑΘ, από τα αρμόδια όργανα της Επιχείρησης.

1. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, δεν ακούστηκε ούτε λέξη για τους «παράνομους» διορισμούς εργαζομένων στην Επιχείρηση. Δεν τέθηκε κανένα ερώτημα, δεν έγινε καμία παρατήρηση, από όσους συνηθίζουν να συνθηματολογούν και να συκοφαντούν με ανυπόστατα επιχειρήματα.

Αποδείχτηκε έτσι ότι όλη η σχετική παραφιλολογία, προερχόμενη κυρίως από τον κ. Σκούμα, δεν είναι παρά απόπειρα μετατροπής του υπεύθυνου πολιτικού λόγου σε φτηνό κουτσομπολιό. Η «πολιτική κατινιά» μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό μερικών δημοτικών συμβούλων, δεν μπορεί όμως να μετατραπεί σε βασικό στοιχείο της πολιτικής ζωής του Δήμου μας.

2. Ξεκάθαρα και σαφέστατα, έγινε σαφές ότι η ΔΕΠΟΔΑΘ και ο Πρόεδρός της Ν. Σβίγγος δεν συναίνεσαν ποτέ σε κανένα σχέδιο κανενός επιχειρηματία για την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στη Θήβα. Οσοι ανέδειξαν κατά την προεκλογική περίοδο αυτό το θέμα ως κυρίαρχο, κυκλοφορώντας εμετικά φυλλάδια, δεν τόλμησαν να επαναλάβουν τις συκοφαντίες και τα ψεύδη τους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

3. Αποδείχθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΟΔΑΘ, με την υπ’ αρ 154 απόφασή του, στις 22-12-2010, πριν δηλαδή από την ημερομηνία εγκατάστασης της σημερινής Δημοτικής Αρχής, είχε αποφασίσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΟΔΑΘ, προκειμένου να προχωρήσει σε εκλογή νέου Δ.Σ. της Επιχείρησης. Η έκτακτη γενική συνέλευση, που προγραμματίστηκε για τις 26-1-2011, ματαιώθηκε, μετά από παράκληση του ίδιου του σημερινού Δημάρχου Θηβαίων κ. Νικολάου, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει το σημερινό Δ.Σ. της Επιχείρησης στη θέση του, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπει ο «Καλλικράτης» για τις δημοτικές και διαδημοτικές επιχειρήσεις, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Πρέπει λοιπόν να απαντήσει σήμερα ο κ. Νικολάου, τι ακριβώς άλλαξε, και εμφανίστηκε ο ίδιος να ζητά το Φεβρουάριο τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΟΔΑΘ; Ολοκληρώθηκαν μήπως οι σχετικές διαδικασίες; Μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο επιζητεί την αντικατάσταση της διοίκησης της ΔΕΠΟΔΑΘ σήμερα, ενώ γνωρίζει ότι τον Ιούνιο θα υποχρεωθεί από το νόμο να κινήσει από την αρχή την ίδια διαδικασία, επιβαρύνοντας εκτός των άλλων την Επιχείρηση περίπου κατά 14.000 ευρώ; Υπάρχουν σοβαροί λόγοι, ή ενεργεί υπό πίεση, και από ποιους τη δέχεται ο κ. Νικολάου;

Προειδοποιούμε τους πάντες να μην παίζουν παιζνίδια στην πλάτη της ΔΕΠΟΔΑΘ.

Προειδοποιούμε τους πάντες ότι θα μας βρουν απέναντί τους, αν επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν τη ΔΕΠΟΔΑΘ, προωθώντας την ανάθεση της διαχείρισης κάθε είδους απορριμμάτων, και ιδιαίτερα των αγροτικών και των επικίνδυνων βιομηχανικών, αποκλειστικά σε ιδιώτες.

Προειδοποιούμε τους πάντες ότι θα μας βρουν απέναντί τους, αν ο ΧΥΤΑ της Θήβας καταντήσει ΧΥΤΑ όλης της Στερεάς Ελλάδας.

4. Αποδείχτηκε ότι, αφού ο κ. Νικολάου ζήτησε από τον σημερινό Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΠΟΔΑΘ κ. Σβίγγο να παραμείνει στη θέση του Προέδρου, ο κ. Σβίγγος έθεσε το θέμα της αποζημίωσής του για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στη θέση του, όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις πανελλαδικά. Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΠΟΔΑΘ στις 21-1-2011, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, και ελήφθη η υπ’ αρ 11 απόφαση του Δ.Σ., προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα καταβολής ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ, και όχι μισθού, στον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Επιχείρησης.

Για ποιο λόγο άραγε, ένα μήνα αργότερα, ο κ. Νικολάου δήλωνε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν ξέρει τίποτα για το θέμα της αποζημίωσης του Προέδρου της ΔΕΠΟΔΑΘ;; Πρόκειται για έλλειψη μνήμης, ή έλλειψη αξιοπιστίας;;; Και για ποιο λόγο το θέμα της αποζημίωσης τίθεται ΜΟΝΟ για την οικονομικά υγιή ΔΕΠΟΔΑΘ, και όχι για τη χρεωμένη ΔΕΥΑΘ, ή για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Δήμου;; Εκεί περισσεύουν τα χρήματα;;;

5. Την καταγγελία για την αποζημίωση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΠΟΔΑΘ έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Χαλβατζής, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, ο οποίος θεώρησε ότι οι Πρόεδροι των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων δεν πρέπει να παίρνουν αποζημίωση. Αυτό όμως, αφορά φαίνεται μόνο τους άλλους, και ΟΧΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ.

Γιατί ο ίδιος, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΘ, στις 30-1-2008, έλεγε: «Την καταβολή της αποζημίωσης ο νομοθέτης την προβλέπει, έχοντας υπ’ όψη του ότι οι άνθρωποι που καλούνται να διοικήσουν αυτή την επιχείρηση, οφείλουν συνεχή παρουσία και ενασχόληση με τα καθημερινά διοικητικά και οικονομικά θέματα. Για το λόγο αυτό βάζουμε αυτό το θέμα προς συζήτηση σήμερα». Ετσι, το Δ.Σ. της ΠΛΕΟΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, της ΔΕΥΑΘ, έλαβε την υπ’ αρ. 9/30-1-2008 απόφαση, δίνοντας στον τότε Πρόεδρό της κ. Χαλβατζή, αποζημίωση ίση με το 35% των αποδοχών του Δημάρχου, δηλαδή περίπου 36.000 ευρώ για τα έτη 2008 και 2009. Φαίνεται ότι ο κ. Χαλβατζής θεωρεί νόμιμη και ηθική την καταβολή αποζημίωσης μόνο στον ίδιο, ενώ όταν αυτή δίνεται σε άλλους, δημιουργείται «πολιτικό και ηθικό θέμα»…

6. Τέλος, και επειδή τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας για «στενές σχέσεις» της δημοτικής αρχής με την παράταξη του κ. Χαλβατζή, υπενθυμίζουμε στον κ. Νικολάου ότι ενώ από την αρχή της θητείας του ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις όλων των Προέδρων των νομικών προσώπων του Δήμου, εξακολουθεί να διατηρεί έναν Πρόεδρο στη θέση του, με αποζημίωση, βέβαια: τον Πρόεδρο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον κ. Χαλβατζή στις τελευταίες εκλογές!!!

Καλή συνέχεια στη στενή συνεργασία σας κ. Νικολάου και Χαλβατζή.

Θήβα 7-4-2011

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: