Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Περιστατικό παραπομπής από το νοσοκομείο Θηβών

KΩΝ.ΝΟΣ Ι. ΠΛΙΑΚΟΣΤΑΜΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ / ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Σε απάντηση της τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Θήβας για το περιστατικό παραπομπής στις 26.12.2011 από το νοσοκομείο Θηβών στο νοσοκομείο Λιβαδειάς θα ήθελα να αποσαφηνίσω ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως έκθεση προσωπικών δεδομένων των ασθενών και αδίκως ανησυχεί. Υποκριτικό το ενδιαφέρον του και στερούμενο λογικής. Θα έπρεπε ν’ ανησυχεί για την υγεία του 17χρονου και το βαθμό που αυτή εξετέθη. Προτίμησε να το δικαιολογήσει με άκομψο τρόπο, πιστό όμως στις αρχές που διέπουν την πολιτική του θέση. Αυτό που εξετέθη πραγματικά όμως και με ανεύθυνο τρόπο ήταν η ζωή του 17χρονου όταν ο ειδικευόμενος χειρουργικής του νοσοκομείου Θηβών τον παρέπεμψε χωρίς ενημέρωση και σημείωμα παραπομπής. Αν ο νεαρός είχε αιμορραγία θα είχε εκπνεύσει και οι ανοησίες ενός τοποθετημένου προσώπου σε θέση υποδιοικητή με ευτελή και σίγουρα ανεπαρκή κριτήρια όπως είναι τα πολιτικά, που από καιρό έχει χάσει την επαφή του με την ιατρική δεοντολογία, δε θα είχαν κανένα νόημα. Αν τη διατηρούσε στοιχειωδώς θα είχε και πιο εύστοχη προσέγγιση. Αν δεν το ενθυμείται, η ιατρική ενημέρωση κατά τη διαδικασία παραπομπής είναι μέρος της ίδιας της ιατρικής πράξης και έχει νόημα αλλά και επιβάλλεται να γίνεται ως γενικότερη εκτίμηση του πάσχοντος και πάντα ως συνδρομή στη διαμόρφωση γνώμης του ιατρού που παραλαμβάνει.


Για δεύτερη φορά όμως σ’ ένα μήνα οι κατ’ επίφαση συνάδελφοι των Θηβών υπέπεσαν στο ατόπημα της μη τήρησης των βασικών κανόνων διακομιδής-παραπομπής ενός ασθενούς μη διερευνώντας τις δυνατότητες αντιμετώπισης του περιστατικού κι εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την υγεία του 17χρονου. Εάν οι τρεις συνάδελφοι από τη Λιβαδειά δεν είχαν ανταποκριθεί στο αυτονόητο καθήκον ποια θα ήταν η τύχη του νεαρού; Θα έπρεπε να διακομιστεί στην Αθήνα να χειρουργηθεί χάνοντας ακόμη περισσότερο χρόνο. Ποια μέτρια ακόμη λογική δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό συνιστά έκθεση της υγείας του νεαρού που ξεκινά από τον ιατρό του νοσοκομείου Θηβών; Εκτός κι αν η λογική του τοποθετημένου υποδιοικητή δεν αντιλαμβάνεται ούτε τα… μέτρια!!! Ας πρόσεχαν αυτοί που τον τοποθέτησαν κι ας παραδειγματιστούν οι επόμενοι. Η κάλυψη του περιστατικού με τους επίορκους ιατρούς, ειδικευομένου και επιμελητή που λειτούργησαν ως εταιρία ταχυμεταφοράς που έχασαν μάλιστα και τα παραστατικά, από τοποθετημένους πολιτικούς που μοναδικό κριτήριο έχουν την υπεράσπιση της κομματικής τους θέσης κι όχι το πραγματικό αγαθό της υγείας, κάνει κακό και στο νοσοκομείο της Θήβας και στους ασθενείς που προσφεύγουν εκεί. Η ένορκη διοικητική εξέταση που θέλει να διενεργηθεί ο τοποθετημένος υποδιοικητής βάσει προσόντων που η πολιτική του οργάνωση μόνο αναγνωρίζει, έχει ζητηθεί από μένα με πρωτοκολληθείσα αναφορά στις 03.01.12 όχι για την έκθεση προσωπικών δεδομένων που ούτως ή άλλως δεν υπήρξε και ποτέ (μόνο οι γιατροί που συνέδραμαν καθ’ υπέρβαση στην αντιμετώπιση του περιστατικού αναγνώστηκαν τα ονόματά τους) αλλά για τον πολύ σοβαρότερο λόγο της έκθεσης υγείας του 17χρονου και του άλλου ασθενούς που ήταν διασωληνωμένος.
Εάν υπήρχε οικονομικός και όχι πολιτικά τοποθετημένος υποδιοικητής στο νοσοκομείο Θηβών θα είχε διακόψει ή τουλάχιστον τροποποιήσει τη λειτουργία του από καιρό. Συντηρείται μόνο για να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις στην εκλογική πελατεία των ντόπιων πολιτικών. Με τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης δεν μπορεί να εξυπηρετεί χειρουργικά τον πληθυσμό ευθύνης του ούτε σε τακτική βάση(πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ούτε και σε επείγουσα. Μόνο καρέκλες σε πολιτικούς εξασφαλίζει που υπονομεύουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του διαστρεβλώνοντας μάλιστα γεγονότα. Θα παραιτηθεί άραγε από τη διακοσμητική θέση του υποδιοικητή ο κύριος κατ’ επίφαση πολιτικός (κατ’ αναλογία με τους συναδέλφους χειρουργούς του νοσοκομείου Θηβών) εάν οι γονείς του παιδιού καταθέσουν ότι κατεγράφησαν με λάθος όνομα στο μητρώο ασθενών του νοσοκομείου Θηβών (δείγμα της σοβαρότητας που τον αντιμετώπισαν), δεν εξετάστηκαν από επιμελητή(ανήκουστο για τη σοβαρότητα της κατάστασής του) και παραπέμφθηκαν δίχως ενημερωτικό σημείωμα χωρίς ο ιατρός που τους παρέπεμψε να ειδοποιήσει και να διερευνήσει τις δυνατότητες αντιμετώπισης στο νοσοκομείο Λιβαδειάς; Επί της ουσίας το μόνο που δεν υπηρετήθηκε ήταν η ίδια η ουσία. Στις 26.12.11 το νοσοκομείο Θήβας δεν είχε αιματολογικό και της Λιβαδειάς δεν είχε αναισθησιολόγο. Το παράλογο σε όλο του το μεγαλείο και η υγεία ενός νομού στην τύχη και στις ηθικές αξίες μερικών και ολίγων. Η διοίκηση οφείλει ν’ αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που εξέθεσα πριν χαθούν ζωές από έλλειψη συντονισμού, παρακαλώ όμως ας μη ληφθεί υπ’ όψη η γνώμη του υποδιοικητή, δεν μπορεί να διακρίνει άλλωστε όπως απέδειξε και με την τηλεοπτική τοποθέτησή του στα γεγονότα πως υπηρετείται έξω από πολιτικές σκοπιμότητες πραγματικά το αγαθό της υγείας. Ας αναλάβει λοιπόν το πολιτικό κόστος να διαταράξει την ηρεμία κάποιων προκειμένου ν’ αποκτήσουν αντικείμενο εργασίας και λόγο ύπαρξης, άλλωστε το κόστος ζωής τιμάται λίγο παραπάνω από το πολιτικό, έ κύριε υποδιοικητά;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: