Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τότε… και τώρα…

[[ δαμ-ων ]]

Παραμονές της εθνικής μας επετείου ανατριχιάσαμε με όσα διαβάσαμε ότι είπε ο επικεφαλής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Πάνος Πρωτοψάλτης, σε Τούρκους επιχειρηματίες: «Οι τιμές είναι χαμηλές. Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση». Έτριξαν τα κόκκαλα του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Διάκου, της Μπουμπουλίνας κι όλων αυτών που αγωνίστηκαν να ελευθερώσουν από τους Τούρκους αυτή τη γη που οι νέοι Ιούδες πωλούν για τριάκοντα αργύρια, λες και τους ανήκει.
Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο Π. Πρωτοψάλτης και κρατώντας ουσιαστικά την ταμπέλα «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» στα χέρια δήλωσε πως τώρα είναι η ευκαιρία για όσους θέλουν να πάρουν –μισοτιμής;- όσα εκτάρια ελληνικής γης θέλουν καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση»! Στέλεχος του κυβερνητικού μηχανισμού εκλιπαρούσε τους Τούρκους αγάδες να πάρουν ό,τι θέλουν από την πατρώα γη με λίγα γρόσια!
Πριν στηλιτεύσουμε αυτή την ενέργεια και άλλες παρόμοιες, θα παραθέσουμε δύο επιστολές που έστειλαν γνήσιοι Έλληνες στον Αλή Πασά, όταν αυτός επεχείρησε να τους χρηματίσει για να του παραδώσουν την πατρίδα τους. Την πρώτη, την έστειλε ο οπλαρχηγός Τζήμας Ζέρβας στον Αλη Πασά όταν εκείνος επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να παραδώσει το Σούλι, στις 4 Μαΐου 1801:
«Σ’ ευχαριστώ Βεζύρη μου διά την αγάπην οπού έχεις εις εμένα, αλλά τα οκτακόσια πουγκιά παρακαλώ μη μου τα στείλεις, επειδή δεν ηξεύρω να τα μετρήσω, και αν ήξευρα, πάλιν δεν ήμουν ευχαριστημένος να σοι δώσω ούτε μίαν πέτραν της πατρίδος μου δι’ αντιπληρωμήν, και όχι πατρίδα, ως φαντάζεσαι• την τιμήν οπού μ’ υπόσχεσαι, μ’ είναι άχρηστος, πλούτος και τιμή εις εμέ είναι τα άρματά μου, με τα οποία φυλάττω, και τιμώ την πατρίδα μου, αθανατίζω και τ’ όνομά μου.
Σούλι 4 Μαΐου 1801
Τζήμας Ζέρβας»

Η συνέχεια >>> εδώ …

Η επιστολή είναι από το βιβλίο του Χριστοφόρου Περραιβού “Ιστορία του Σουλίου και της Πάργας”.
Τη δεύτερη επιστολή μας τη μεταφέρει και πάλι ο Περραιβός, όπου αναφέρει πως ο Αλή Πασάς προσπάθησε με δόλιο τρόπο να εξαγοράσει τους Σουλιώτες αλλά εκείνοι του απάντησαν με την παρακάτω επιστολή:
«Βεζύρ Αλή πασά σε χαιρετούμεν
Η πατρίς μας είναι ασυγκρίτως γλυκυτέρα και από τα πουγκεία σου, και από τους ευτυχείς τόπους, τους οποίους υπόσχεσαι να μας δώσεις- όθεν ματαίως κοπιάζεις, επειδή η ελευθερία μας δεν πωλείται, ούτ' αγοράζεται σχεδόν με όλους τους θησαυρούς της γης, παρά με το αίμα και θάνατον έως του τελευταίου Σουλιώτου.
Όλοι οι Σουλιώτες μικροί και μεγάλοι»
Λιθάρι δε θα πουλούσε ο Σουλιώτης, όχι το ένα τρίτο που θέλει να πουλήσει ο Πρωτοψάλτης, εκτελώντας, προφανώς, τις εντολές της κυβέρνησης που εκπροσωπεί. Όσα ανήκουστα είπε ο Πρωτοψάλτης, ελέχθησαν σε ειδική ημερίδα, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στην Κωνσταντινούπολη, για να παρουσιάσει στους Τούρκους επιχειρηματίες τα φιλέτα που προκύπτουν από το «ξεπούλημα» των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου. Εκεί ο πρόεδρος του Invest in Greece, Άρης Συγγρός, πρότεινε την “αξιοποίηση” νησιών από Τούρκους επιχειρηματίες. «Η Ελλάδα έχει πάνω από 6.000 νησιά και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κάποιων τμημάτων τους μπορούν να μεταβιβαστούν», είπε ο κ. Συγγρός, καλωσορίζοντας τις τουρκικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Παπανικολάου, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τόνισε ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων: «Είναι σχεδόν αδύνατον να δανειστείς από ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή. Με συνεταίρους τουρκικές επιχειρήσεις, οι ελληνικές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από δάνεια Τούρκων δανειστών, ώστε να εξασφαλίσουν ρευστότητα».
Το άρωμα του χρήματος μέθυσε τους Έλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες, και είναι έτοιμοι να πουλήσουν τμήματα ελληνικής γης και συγχρόνως να ανοίξουν Κερκόπορτες κατά του Ελληνισμού. Όλα, ακόμη και η προδοσία, μπορούν να γίνουν για το χρήμα. Αυτή η χώρα εκτός από τους μεγάλους ήρωες έχει να επιδείξει και μεγάλους προδότες. Ο Εφιάλτης, οι Μηδίσαντες, ο Πήλιος Γούσης, ο Νενέκος και οι Τουρκοπροσκυνημένοι της εποχής του Ιμπραήμ αντίκρισαν τον ίδιο ήλιο και ανάπνευσαν τον ίδιο αέρα με τον Λεωνίδα, τον Μιλτιάδη, τον Θεμιστοκλή, τους τριακόσιους Σπαρτιάτες και τους επτακόσιους Θεσπιείς, τον Κατσαντώνη, τον Μάρκο Μπότσαρη, τον Ανδρούτσο, τους Σουλιώτες και τους Μεσολογγίτες.
Ο Παπακωνσταντίνου και ο Γιωργάκης Παπανδρέου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Λουκάς Παπαδήμος με τους συνοδοιπόρους Σαμαρά και Καρατζαφέρη είναι οι πολιτικοί που έβγαλαν στο σφυρί την Ελλάδα μαζί με τους κατοίκους της. Τα αργύρια της προδοσίας πολλά! Οι μίζες από το ξεπούλημα πολλές. Ένα πελώριο πωλητήριο από τους σύγχρονους Νενέκους.
Επειδή αρκετές φορές χρησιμοποιήσαμε τον όρο “Νενέκος”, θα κάνουμε μια μικρή παρένθεση- παρέκβαση θέλουν να τη λένε οι φιλόλογοι- για να δώσουμε κάποιες πληροφορίες γι’ αυτό τον όρο:
Ο όρος “Νενέκος” είναι συνώνυμος της εθνικής προδοσίας και μάλιστα του χειρίστου είδους, καθώς ο προδότης δεν περιορίζεται απλά στην επαίσχυντη πράξη της προδοσίας, αλλά παίρνει εμφανώς το μέρος του εχθρού και τάσσεται έμπρακτα εναντίον των συμπατριωτών του.
Η απαξιωτική και μειωτική αυτή έκφραση, οφείλεται στον Νενέκο, έναν οπλαρχηγό της Επανάστασης του 1821. Ο Δημήτριος Νενέκος καταγόταν από το χωριό Ζουμπάτα των Πατρών κι έγινε οπλαρχηγός του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου (ο Ρούφος αργότερα, διετέλεσε πρωθυπουργός), αφού προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα.
Αρχικά διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, αλλά μετά την άλωση του, συνεργάστηκε με τον αλβανικής καταγωγής, Αιγύπτιο στρατηγό Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε ορισμένα προνόμια. Το 1826 προσκύνησε και συμπαρέσυρε μαζί του και πολλούς άλλους. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε. Για αυτά τα «κατορθώματα» του και με τη μεσολάβηση του Ιμπραήμ, έγινε με διαταγή του Σουλτάνου, «μπέης».
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απάντησε στην τρομοκρατία του Νενέκου και του Ιμπραήμ με το σύνθημα «Τσεκούρι και Φωτιά στους Προσκυνημένους». Εξαγριώθηκε, μάλιστα, τόσο πολύ με τον Νενέκο, που ζήτησε κάποιον εθελοντή, να πάει και να τον σκοτώσει. Ο εθελοντής αυτός ήταν ο αδελφός του Σαγιά!
Από τότε το όνομα του Νενέκου ταυτίστηκε με τον προσκυνημένο, το δουλοπρεπή άνθρωπο, το μίασμα, τον προδότη, τον άνθρωπο που δεν έχει σε τίποτα να ξεπουλήσει τις ιδέες του, την αξιοπρέπεια του, την εθνική, την αγωνιστική του ταυτότητα, πουλώντας τους παλιούς συναγωνιστές του και συμπράττοντας με παλιούς αντιπάλους του προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συγκυριακά του συμφέροντα.
Επομένως, όσοι παραποίησαν τα στοιχεία για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ- μια πορεία προσχεδιασμένη-, αυτοί που ολιγώρησαν στην προθυμία Ρωσίας και Κίνας να μας δανείσουν με χαμηλότοκα δάνεια, για να γονατίσουμε από τους τοκογλύφους, αυτοί που μας εξαπάτησαν και μας οδήγησαν στα μνημόνια 1 και 2, αυτοί που μας έσυραν στην υποτέλεια ζητώντας παγκόσμια διακυβέρνηση, είναι ή δεν είναι Νενέκοι; Είναι ένοχοι εσχάτης προδοσίας; Και πώς λέγεται το ξεπούλημα της χώρας στο όνομα του κέρδους τους;
Όταν οι ακτές μας συνδέονται με την ΑΟΖ, κι αυτή με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πώς μπορούν να τα εκχωρήσουν στην Τουρκία; Υπάρχει Έλληνας που μπορεί να το κάνει; Προφανώς και όχι. Δεν κυλάει ελληνικό αίμα σε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα αφαιρούσε από το πρωθυπουργικό γραφείο την ελληνική σημαία! Ο ανθέλληνας Παπαδήμος δεν έχει παρά μόνο τη σημαία της Ε.Ε.- δηλαδή της λέσχης των οικονομικών στραγγαλιστών των λαών- στο πρωθυπουργικό του γραφείο! Δεν μας απασχολεί αν είναι προτεστάντης ή μασόνος ο πρωθυπουργός. Για εμάς σημασία έχει η απουσία της σημαίας μας! Ο προηγούμενος πρωθυπουργός είχε αφαιρέσει από το πρωθυπουργικό γραφείο τον ζωγραφικό πίνακα, που παρίστανε την Ελευθερία, ίσως συμβολικά για να μας δείξει ποιος μας παρέδωσε στην σκλαβιά του ΔΝΤ και της Γερμανίας.
Κανείς πολιτικός της κυβέρνησης δεν ενοχλήθηκε από την Τουρκική φρεγάτα που έφτασε μέχρι την Αττική την παραμονή της εθνικής μας επετείου, ούτε από το σουλάτσο του Piri Reiss στο Αιγαίο όλες αυτές τις μέρες. Ίσως να εξερευνούν τα παράλιά μας, με την άδεια του Πρωτοψάλτη, ή του Πάγκαλου που είναι κατά των παρελάσεων- αλλά εγκρίνει τις “παρελάσεις” των τουρκικών αεροπλάνων πάνω από τη Μεγίστη, το Αγαθονήσι, την Καλόλιμνο και την “προέλαση” των τουρκικών φρεγατών μέχρι την Αττική- για να κάνουν θετικές εισηγήσεις στους τούρκους επιχειρηματίες.
Πριν από 191 χρόνια αυτοί που δεν είχαν πατρίδα επαναστάτησαν για να αποχτήσουν. Η μεγάλη και ανεπανάληπτη ιδέα της πατρίδας ήταν φωλιασμένη στην καρδιά τους. Η Μαντώ Μαυρογένους έδωσε όλη την περιουσία της για τον αγώνα και πέθανε πάμφτωχη. Σήμερα, οι φτωχοί πριν ασχοληθούν με τα κοινά πολιτικοί μας, γίνονται ξαφνικά πλούσιοι, και στις μέρες της κρίσης, χωρίς θυσίες, βγάζουν τα εκατομμύριά τους στην Ελβετία. Όσοι πλούτισαν ανέντιμα κάνουν αγορές στο εξωτερικό. Επιχειρηματίες μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες χώρες για να έχουν μεγάλα κέρδη. Ξεπουλιέται η Ελλάδα αντί πινακίου φακής. Η παγκοσμιοποίηση εξανέμισε την ιδέα της πατρίδας. Κάθε σπιθαμή εδάφους που ελευθερώθηκε τότε με αίμα, σήμερα χαρίζεται χωρίς ντροπή από τους εξουσιαστές. Αυτόν τον έντιμο και με ιδανικά αγώνα που έκαναν τότε οι πρόγονοί μας, οι φοβισμένοι και κομπλεξικοί κυβερνώντες-δυνάστες γιόρτασαν με κιγκλιδώματα και ελεύθερους σκοπευτές σε μια πλατεία χωρίς κόσμο. Τρέμουν τους πολίτες από τους οποίους ετοιμάζονται να ζητήσουν την ψήφο. Στο τέλος θα πάρουν την περιφρόνηση και τις κατάρες αυτών που σκόρπισαν τα όνειρα και διέλυσαν τη ζωή. Να γνωρίζουν, όμως, ότι οι αγώνες του “τότε” είναι μάθημα- και μας δείχνει το δρόμο- για το “τώρα”. Και η Νέμεσις είναι πολύ κοντά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: