Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Οι πρώτες εκτιμήσεις από την ανακοίνωση των υποψηφίων στο Νομό μας

“Σχολιαστής”

Τα κόμματα, που θα πάρουν μέρος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ασθμαίνοντας κατάρτισαν τα ψηφοδέλτιά τους, τα οποία και ανακοίνωσαν.
Έτσι, μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις.
Ο Βαγγέλης ο Μπασιάκος μοίρασε τα χαρτιά όπως τα ήθελε. Η τράπουλα με τον κουμπάρο τον Καραμανλή εύκολα μπορούσε να σημαδευτεί και να τραβήξει φύλλο καταπώς τον συνέφερε.. Έβαλε απέναντί του στην επαρχία μας τη Λουκία τη Θεοδώρου και έχει σίγουρη την εκλογή του. Είναι, βλέπετε, η μονοσταυρία, που δε χωράει συναισθηματισμούς και συντροφική αβρότητα. «Νυν υπερ πάντων ο αγών υπέρ εμού»! Τελικά δεν πέρασε των Λιβαδειτών συνυποψηφίων του να του βάλουν απέναντι κάποιο αξιόλογο άτομο και να του πριονίσουν την βουλευτική καρέκλα.
Όπως φαίνεται- εκτιμήσεις είναι, δεν βάζω το χέρι στο ευαγγέλιο- στην τριεδρική εκλογική μας περιφέρεια η Ν.Δ θα πάρει μία έδρα. Πιθανότερος βουλευτής ο Βαγγέλη- εκτός κι αν γίνει η έκπληξη των εκπλήξεων. Έτσι Μπασιάκος και ξερό ψωμί. Χάσαμε το λογαριασμό. Πόσα χρόνια έχει στη βουλή; Ακόμη και τον δίκαιο Αριστείδη οι Αθηναίοι τον βαρέθηκαν και τον εξοστράκισαν. Οι Βοιωτοί τον Βαγγέλη δεν τον βαρέθηκαν; Εκτός κι αν σκέφτονται: «Δυοίν κακοίν προκειμένοιν το μη χείρον βέλτιστον.» Μ’ όλα αυτά ο Βαγγέλης θα σπάσει το ρεκόρ εκλογής του Κατσιμπάρδη. Αρκεί να μην έχει το θλιβερό πολιτικό τέλος του Γιώργου. Γιατί ο νουνεχής πρέπει να ξέρει πότε θ’ αποσυρθεί. Να βλέπει και την υστεροφημία του… Να μην τον βλέπουν οι παλιοί ψηφοφόροι του σαν ένα θλιβερό απολίθωμα.
Στο άλλο κόμμα της συμπολίτευσης και για πολλά χρόνια κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή, σκέτη απογοήτευση. Αν το πρώτο βιολί είναι ο Μίμης ο Αγγέλου, χαιρετίσματα στη θεία Παύλαινα. Θα τρίβουμε τα μάτια μας από το αποτέλεσμα και θα σφιχτεί η καρδιά μας από το βαρύγδουπο σαβούριασμα. Δε μιλάμε για πτώση. Μιλάμε για σαβούριασμα!

Η συνέχεια >>> VagiaBlog …

Μόνο και μόνο ότι το ψηφοδέλτιο θα έχει μόνο τρεις υποψηφίους καταδεικνύει την ένδεια και την θλιβερή κατάντια.
Το νεοσύστατο κίνημα ΚΙΔΗΣΟ- όχι άλλο κίνημα, μπουχτίσαμε, και όχι άλλος σοσιαλισμός του «μαζί τα φάγαμε»- θα υποστηριχτεί από μερικούς νοσταλγούς του Αντρέα. Μόνο που ο γιος είναι νάνος μπροστά στον πατέρα, και αυτός που ευθύνεται για τα μνημόνια. Κι ας μη μας μιλάει ο Γιωργάκης ότι θα διώξει τη Δεξιά γιατί ποιο δεξιός απ’ αυτόν δεν υπάρχει. Όσο για τους υποψήφιους. Πέρα από τη μάνα τους, δεν τους ξέρει κανείς άλλος. Ο άγνωστος x στη νιοστή δύναμη, όπου νι τείνει στο άπειρο, όπως μάθαμε κάποτε στα μαθητικά θρανία.
Το υπόλειμμα του ΠΑΣΟΚ και οι παραφυάδες του ΠΑΣΟΚ θα κονταροχτυπηθούν για να καθίσει στα έδρανα της βουλή μόνο η μία παράταξη. Εννοείται ότι στο νομό μας δεν θα πάρουν έδρα. Κατεβαίνουν για την τιμή των όπλων. Αυτήν που δεν είχαν απέναντι στους δανειστές μας και τη Μέρκελ! Το πιθανότερο είναι μετά από 40 χρόνια παρουσίας στην πολιτική σκηνή, να μείνει εκτός το κόμμα του τωρινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Πολλοί θα το ευχαριστηθούν, γιατί ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος έχει προ πολλού χάσει την μειλίχια στάση του ακαδημαϊκού δάσκαλου και έχει αποκτήσει το αλαζονικό ύφος του νεόπλουτου πολιτικού καθάρματος. Έχει γίνει αντιπαθέστερος κι από τον Σαμαρά, ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια οδεύει να πάρει τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι μεταγραφές βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. οξύνει την λυκοφιλία των δύο ανδρών και τη μετατρέπει σε σκυλοφάγωμα. Όσες ωραίες κυρίες κι αν πάρει στο κόμμα του ο Αντώνης, προκαλώντας τη ζήλεια και το μίσος του Βαγγέλη, ο λαός, ωθούμενος από το αίσθημα αυτοσυντήρησης, δε θα δελεαστεί από την υποψήφιες Καρυάτιδες, γιατί τον έχει σφίξει η πείνα.
Με τον αέρα της νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κεφαλή στο νομό μας τον Γιάννη τον Στάθα, ο οποίος με σιγουριά θα είναι και πάλι βουλευτής. Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν άφησαν τους Θηβαίους να κάνουν τις καλύτερες προτάσεις υποψηφίων. Χωρίς να είναι στις προθέσεις μου να υποβιβάσω κανέναν, η επαρχία μας δεν έχει δυνατή αντιπροσώπευση στο ψηφοδέλτιο. Κι αυτό καταλογίζεται στα πλήν. Μετά την αδυναμία να καταλήξουν σε αξιόπιστο πρόσωπο στις δημοτικές εκλογές, οι ανήκοντες στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θήβα έδειξαν ότι το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα! Οι συνθήκες απαιτούσαν μια υποψηφιότητα άκρως πειστική και δυναμική για να αποσπάσει ψήφους από τα άλλα κόμματα και να ανεβάσει τον συνασπισμό. Όχι να εισπράξει τους κοψοχέρηδες των προηγούμενων εκλογών. Έτσι, το πιθανότερο είναι να μην πάρει το πρώτο κόμμα στο νομό μας δεύτερη έδρα. Μακάρι να διαψευστώ…
Το ΚΚΕ συνεχίζει την παράδοσή του. Με γνώμονα τη δυσαρέσκεια του λαού στην πολιτική των μνημονιακών κομμάτων, χωρίς να προτείνει κάτι το χειροπιαστό και πειστικό, θα μείνει στα ποσοστά του, έχοντας εξασφαλίσει τους παραδοσιακούς κομουνιστές. Δεν έπεισε στο ελάχιστο αυτά τα τέσσερα χρόνια ότι έχει προτάσεις. Χρησιμοποιεί την ξύλινη γλώσσα των πρώτων πενήντα χρόνων του προηγούμενου αιώνα. Κανένα βήμα προόδου. Ούτε ένας προβληματισμός γιατί οι παραδοσιακές κομουνιστικές χώρες απόταξαν μετά βδελυγμίας τον κομουνισμό. Τώρα γιατί παραμένουν κομουνιστές τον 21ο αιώνα, μόνο ένας εμπνευσμένος ψυχολόγος μπορεί να μας εξηγήσει. Η παρουσία του προέδρου Κουτσούμπα στο τοπικό ψηφοδέλτιο, μετά από πολλές καραμπόλες του εκλογικού συστήματος, μπορεί να δώσει στο ΚΚΕ την τρίτη έδρα.
Οι Βοιωτοί ψηφίζουν παραδοσιακά. Τα υπόλοιπα κόμματα θα πάρουν τα ψηφαλάκια τους, αλλά κανένα δεν θα βοηθηθεί ιδιαίτερα από τους Βοιωτούς. Κατά τη γνώμη μου δεν θα δούμε εκπλήξεις υπερψήφισης. Εξάλλου δεν διακρίναμε και στα υπόλοιπα ψηφοδέλτια την προσωπικότητα, που θα κάνει τη διαφορά, έναν άνθρωπο μεγάλου βεληνεκούς.
Ελπίζω να προτάξουμε σ’ αυτές τις εκλογές το συμφέρον του τόπου, κλείνοντας τα αυτιά στις πολιτικές Σειρήνες. Να σκεφτούμε ότι πέρα από τις ψεύτικες υποσχέσεις, που θα μας δώσουν, διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας. Αυτά, μόνον, να σκεφτούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: