Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ο εμίρης και ο κακομοίρης

“Σχολιαστής”

Έρχεται με περισσή έπαρση ο γλυψηματίας υπάλληλος της Ε.Ε. να επιβάλει σε έναν λαό τους όρους των ευρωπαίων αφεντικών του. Μόλις πριν πέντε μέρες ο λαός είχε στείλει στη χωματερή τους δοσίλογους που τον κυβερνούσαν με μια αντιλαϊκή πολιτική στηριγμένη στα μνημόνια και τις διαταγές των υπαλλήλων που απαρτίζουν την τρόικα, σύμφωνα με τις εντολές της συμμορίας του διεθνούς κεφαλαίου, με φανερό εκφραστή της πολιτικής τους την Μέρκελ . Με την ψήφο του ο χειμαζόμενος λαός καταδίκασε τους τυράννους του. Και εξέλεξε μια παράταξη, που του είχε υποσχεθεί μια ήπια και φιλολαϊκή πολιτική. Με τον τσαμπουκά του ισχυρού στα χαρτιά, λόγω του δοτού αξιώματος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τις ασήμαντες σπουδές, θέλησε να ταπώσει τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση. Πίστευε πως είχε απέναντί του τους καρπαζοεισπράχτορες Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα και Χαρδούβελη.

Η συνέχεια >>> VagiaBlog….


Οι ανεπαρκείς άνδρες γίνονται χρήσιμα πιόνια στα χέρια των ισχυρών. Ένας ανεπαρκής, αλλά χρήσιμος για τη βρώμικη δουλειά, είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός Ντάισελμπλουμ. Ο αλαζόνας Γερούν ήρθε ως ο αδιαφιλονίκητος ηγεμόνας στους υποτελείς του. Θεώρησε πως και η νέα κυβέρνηση θα ήταν μία από τα ίδια. Θα την αποτελούσαν οσφυοκάμπτες και υπάνθρωποι, πρόθυμοι υπηρέτες των γραβατομένων κεντρικών ακριβοπληρωμένων υπαλλήλων- αφεντικών, ανθρωπάκια έτοιμα για όλα. Γιατί ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Χαρδούβελης, ο Άδωνης, ο Γιακουμάτος, ο Βορίδης και οι λοιποί του συρφετού της κυβέρνησης, που στραγγάλιζε οικονομικά το λαό για να είναι συνεπείς στους κερδοσκόπους δανειστές, αποτελούσαν τους σύγχρονους γερμανοτσολιάδες. Όλοι τους με ακριβά κουστούμια και μεταξωτές γραβάτες για να κρύβουν τη μαύρη τους ψυχή.
Η νέα, όμως, κυβέρνηση δεν είχε πρωθυπουργό και υπουργούς γραβατομένους. Κι ούτε έδειξαν προθυμία να σκύψουν το κεφάλι- αυτοί, οι εκλεγμένοι- στον διορισμένο πρόεδρο του Eurogroup. Αντίθετα, τον κοίταξαν στα μάτια με χαμόγελο, χωρίς ίχνος φόβου και διάθεση υποταγής. Στην συνέντευξη που δόθηκε με τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη- το όνομα ο υπουργός το γράφει με ένα νι- ο Ολλανδός ένιωσε κακομοίρης μπροστά στον Έλληνα. Και μας θύμισε το κινηματογραφικό έργο “ο εμίρης και ο κακομοίρης”, με εμίρη τον Γιάνη και κακομοίρη τον Γερούν.
Γιατί ο Έλληνας υπουργός είναι οικονομολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σπούδασε στη Βρετανία, έκανε διατριβή στην οικονομική θεωρία, δίδαξε στο Έσσεξ, στο Κέμπριτζ και στο Σίδνεϊ, έχει ασχοληθεί με τις θεωρίες παιγνίων και έχει ζήσει επί 23 χρόνια στο εξωτερικό. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ίστ Άνγκλια, στο Νόριτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν Λα Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.
Ας δούμε τώρα τις σπουδές του Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική». Αυτή ήταν η μεταπτυχιακή εργασία στην οποία «συμμετείχε» ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πανεπιστημιακό κολέγιο του Κορκ της Ιρλανδίας, όπως ενημέρωσαν οι αρχές του πανεπιστημίου την «Καθημερινή» τον Μάρτιο του 2013 όταν επιχειρούσε να σκιαγραφήσει τον πρόεδρο του Eurogroup. Μολονότι το υπονοεί σαφώς στο επίσημο βιογραφικό του, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα «Μάστερ» από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
Η μοναδική ακαδημαϊκή του περγαμηνή επομένως είναι το πτυχίο «αγροτικής οικονομίας», που ολοκλήρωσε σε διάστημα έξι ετών στο περιφερειακό πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν, το οποίο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, «είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της Ολλανδίας που ειδικεύεται αποκλειστικά στην υγιεινή διατροφή και στο περιβάλλον που ζούμε». Πάντως, στο Κορκ «γνώρισε πολύ καλά τις παμπ της περιοχής», όπως χαριτολογώντας είχε διαβεβαιώσει ξένους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, τον περασμένο Ιανουάριο.
Εκτός από την έλλειψη κατάρτισης στα μακροοικονομικά, συγκριτικά με οποιονδήποτε από τους ομολόγους του στο Εurogroup, ο άνθρωπος που επελέγη να διαχειρίζεται τις τύχες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δεν είχε καν προηγούμενη εμπειρία διοίκησης. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, η καριέρα του πριν γίνει βουλευτής περιοριζόταν αποκλειστικά σχεδόν σε συμβουλευτικές και βοηθητικές θέσεις στα γραφεία άλλων βουλευτών και υπουργών, σε τομείς μάλιστα άσχετους περί τα οικονομικά. Έχοντας μόλις τρεις μήνες συνολική υπουργική εμπειρία (!), επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του Εurogroup!
Είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής καθώς αμφισβητείται η επάρκειά του για αυτή τη θέση. Ο Ολλανδός έχει απασχολήσει αρνητικά τις τελευταίες ημέρες ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μέσα, μετά τις δηλώσεις που έκανε για το κούρεμα των καταθέσεων. Θεωρείται επίσης πως διατηρεί αυτό το υψηλό αξίωμα με... μέσον! «Δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία στα δημόσια οικονομικά. Σπούδασε αγροτική οικονομία» σχολίασε το BBC, τονίζοντας το γεγονός ότι ο Ντάισελμπλουμ διατηρεί φάρμα εκτροφής χοίρων.
Η Wall Street Journal έγραψε ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα άσημου πολιτικού που βρέθηκε από την αφάνεια στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πόστο χάρη στους στενούς δεσμούς του με το Βερολίνο. Ανέφερε επίσης ότι ο διορισμός του εξυπηρέτησε έναν ακόμη σκοπό: δεν θα ήταν ο άνθρωπος που θα έσπαγε τα αυγά... Το Blog των Financial Times ζήτησε την παραίτησή του υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να «ξεσκονίσει» τα αγγλικά του. «Είναι ο Ντάισελμπλουμ επικίνδυνα ειλικρινής ή ειλικρινά επικίνδυνος;», αναρωτήθηκε το CNBC. Επίσης, το γερμανικό Spiegel καυτηρίασε το γεγονός ότι υπό την προεδρία του το Eurogroup υπέπεσε στο χειρότερο λάθος της ιστορίας του, προσθέτοντας ότι δεν είναι καλό σημάδι όταν ένας πολιτικός «ανασκευάζει» τις αρχικές του δηλώσεις.
Τέτοιοι κακομοίρηδες διαχειρίζονται τις ζωές των λαών. Τα μοιραία λάθη τους- επανειλημμένα παραδέχτηκαν πως το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια της λιτότητας ήταν λανθασμένο- φέρνουν τον όλεθρο σε χώρες και οδηγούν τους λαούς στην άβυσσο. Οι ανεπαρκείς, οι κακομοίρηδες γίνονται τα πειθήνια όργανα των αφανών επικυρίαρχων. Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι εμίρηδες θα ανακόψουν την ελεύθερη πτώση, στην οποία έσπρωξαν τα ξένα και ντόπια συμφέροντα τη χώρα μας με συνεργούς τους προηγούμενους πολιτικούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Αυτό, που έχει σημασία είναι ότι τις λίγες μέρες που κυβερνούν οι αγραβάτοτοι, με κάποιες ενέργειές τους μας κάνουν να αρχίζουμε να αισθανόμαστε και πάλι εθνικά υπερήφανοι…



Δεν υπάρχουν σχόλια: