Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Όλοκληρωμένη Παρέμβαση στο Συνεδριακό Κέντρο της’’Κρύας’’ κατά την επίσκεψη του Θεοδώρου Πάγκαλου στη Λιβαδεια την 6η .9.09(*)


Aπό τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Διατελέσατε κορυφαίος υπουργός και θα ξαναγίνετε μετά τη νεοδημοκρατική παρένθεση. Ζήσατε πολλά χρόνια στην ‘’πόλη του φωτός’’ και στη μήτρα που κυοφόρησε πολλά κοινωνικά κινήματα.
Λόγω της παιδείας σας και των ταχύτατων πολιτικών αντανακλαστικών σας που αποδεδειγμένα διαθέτετε , σας απευθύνω τα εξής.
Το ΠΑΣΟΚ ως αυριανή κυβέρνηση πρέπει γρήγορα να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ ‘’Αθηνοκεντρικού κράτους’’-περιφέρειας. Με εξαίρεση την εποχή της ιδιαιτερότητας των Ολυμπιακών Αγώνων, που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ την είχε κλείσει κατά πολύ,που τώρα έχει ανοίξει δραματικά . Εύγλωττο παράδειγμα η διαφορά αντιμετώπισης πριν 20 ημέρες(21-24.8.09) της πυρκαγιάς όχι μόνο σε μια απόσταση 60 χιλ. μεταξύ όμορων νομών που άλλοτε αποτελούσαν τον ενιαίο Νομό Αττικοβοιωτίας , αλλά και στον ίδιο τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα, με τη Βοιωτία από τη μια και την Αττική από την άλλη .
Έγινε ο εμπρησμός όχι γιατί ‘’μύριζε’’ εκλογές όπως κατά κόρον λέγεται , αλλά γιατί έγινε η Αττική γη ένα ενιαίο οικόπεδο, με δήμους δίχως περιαστικούς χώρους, αραδόθηκε στο real estate και έγινε μια συνεχής βωβόπολη (όνομα και πράμα), όπου ο ομώνυμος επιχειρηματίας τροποποιεί κατά τα συμφέροντα του χρήσεις γης και όρους δόμησης και με την συγκατάθεση κάποιων δημάρχων .
Αυτά πολύ περισσότερο τώρα που ο Σουφλιάς με το νέο του χωροταξικό σχέδιο θέλει να φυλακίσει 8 εκ. ανθρώπους στην ποντικοπαγίδα (Αιγάλεω-Πάρνηθα-Πεντέλη-Υμηττός -Θαλάσσιο Μέτωπο) του λεκανοπεδίου.
Για να εξαγορασθούν συνειδήσεις, συναινέσεις, ενοχές επένδυσαν εκεί τεράστιους πόρους, αλλά μαζί με τον τραγέλαφο των συναρμόδιων φορέωντην έλλειψη οργάνωσης, συντονισμού και σχεδίου διαχείρισης των κρίσεων, στην πρώτη ελαφρά νεροποντή επαναλαμβάνεται η κατάρρευση των υποδομών. Προφανώς γιατί ‘’εκβιάζεται’’ λάθος λύση που στηρίζεται στις λανθασμένες και απαρχαιωμένες παραδοχές του μετεμφυλιακού συγκεντρωτισμού.
Με έγκαιρη στοιχειώδη μέριμνα και παρέμβαση στην περιοχή από πλευράς κεντρικού κράτους μπορούσε να είχε προληφθεί η φωτιά .
Αλλά πώς να προτάξουν το ενδιαφέρον για γιδοπρόβατα, στάβλους, σπίτια, στο Βοιωτικό Κιθαιρώνα, όταν ταυτόχρονα κινδύνευαν από τις φλόγες μεγάλης κλίμακας οικιστικές επενδύσεις στην Β.Α Αττική; Γι αυτό όταν φώναζες δήμαρχε Σπύρο Βενιζέλο μαζί με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Σίννη ο περιφερειάρχης είχε βάλει στα αυτιά του ‘’βουλοκέρι’’. Για αυτό η δραστήρια και συμπαθής αντινομάρχης κυρία Παπαθωμά στις οιμωγές της ότι θα γίνει παρανάλωμα πυρός αν καεί έστω και ένα σπίτι, άκουγε ανόητες κομπλιμεντόζικες αοριστολογίες.
Τα επίχειρα της στρεβλής ανάπτυξης και του Αττικού υδροκεφαλισμού , εισπράττει η ελληνική περιφέρεια και ως όμορος νομός άμεσα η Βοιωτία. Το πρόβλημα αυτό ανεβαίνει ακόμη και μέχρι η Θεσσαλονίκη που αντί να γίνει ‘’Βαρκελωνη’’ ή ‘’Μιλάνο’’ της Ελλάδας πάσχει από εσωστρέφεια και ένα λανθάνον σύμπλεγμα ‘’Αθηνοκεντρισμού’’.
Γι αυτό λοιπόν: 1) Εγκαταλείπεται σε σχέση με τον όμορό του Αττικό, ο Βοιωτικός Κιθαιρώνας στις πρόσφατες πυρκαγιές. 2) Έρχονται στο Νομό ρυπογόνες εγκαταστάσεις απαραίτητες για την επιβίωση της Αττικής ανεπιθύμητες εκεί , κάτι που φαίνεται στο χωροταξικό Σουφλιά για τη βιομηχανία στην ήδη υπερκορεσμένη περιοχή (Θηβών-Άρματος-Ελεώνα-Υπάτου- Σχηματαρίου -Οινοφύτων). 3) Εξοβελίζεται η πρωτογενής παραγωγή με την κατάργηση της ‘’ζώνης υψηλής παραγωγικότητας’’ από το ΥΠΑΑΤ και το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη συγκατάθεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου σε βάθος 600 μ εκατέρωθεν των εθνικών οδών. 4) Μολύνεται ο Ασωπός. 5) Φυτρώνουν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε όλη την έκταση του νομού. 6) Το 6σθενές χρώμιο επιβαρύνει πλην των άλλων βαρέων μετάλλων το υπέδαφός της. 7) Μυκονοποιείται ασύστολα ο ορεινός όγκος του Παρνασσού ως χειμερινό θέρετρο. Γραμμένο με μαύρη μπογιά στους τοίχους των Εξαρχείων το σύνθημα ’’Η γη δεν είναι εμπόρευμα’’, εκτός από ανατρεπτικό πολιτικό μήνυμα, ηχεί σαν δυνατή κραυγή αγωνίας για τον τρόπο που ο άνθρωπος αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. 8) Φέρεται για ΧΥΤΑ η ‘’ Ριτσώνα’’. 9) Στη Θήβα σχεδιάζεται εργοστάσιο καύσης στερεών αποβλήτων 10) Χωρίς περιφερειακές οδικές παρακάμψεις μέχρι σήμερα φορτίζεται υπέρμετρα και διαμελίζεται ο πολεοδομικός ιστός της Θήβας από το πλήθος των διερχόμενων καθημερινά βαρέων οχημάτων, (προς και από το λεκανοπέδιο και την Πελοπόννησο) μέσω της Π.Ε.Ο Αθήνας-Θήβας, στην οποία προ πολλού έχει γίνει παραλλαγή της στην παράκαμψη των Ερυθρών . 11) Δεν κατασκευάσθηκε μέσα στη ΝΔ παρένθεση ο ανισόπεδος κόμβος στη γνωστή ‘’ λαιμητόμο’’ που διασταυρώνεται η ΠΕΟ Αθήνας-Ελευσίνας-Θήβας- Λιβαδειάς με την επαρχιακή νότια προς Βάγια και συνεχίζει προς βορρά. Είναι έργο που το 2002 επί υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κυρίας Παπανδρέου είχε προκηρυχθεί και θα είχε δημοπρατηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την πρόοδο των έργων στο Μαλιακό.

(*) Λόγω της προχωρημένης ώρας το ακροατήριο ζήτησε συντόμευση και για το λόγο αυτό έγινε από πλευρά μου περίληψη παρέμβασης μου. Απαντώντας ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η Βοιωτία έχει ευνοηθεί αναπτυξιακά και αυτό απεικονίζεται στο ΑΕΠ. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και θα επανέλθω, πολύ δε περισσότερο όταν τα ανωτέρω (1…11) που αναφέρω κινούνται σαφώς μέσα στο περίγραμμα της λεγόμενης ’’πράσινης ανάπτυξης’’

Δεν υπάρχουν σχόλια: