Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Δύο επίκαιρες προτάσεις στην ημερίδα της ΝΑΒ ‘’ στα Φ/Β συστήματα’’


από τον πολ. μηχ Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Ευχόμαστε κύριε πρωθυπουργέ, η Ελλάδα να γίνει γρήγορα η Δανία του νότου όπως έχετε δηλώσει , αλλά τώρα επείγει να μη γίνει η Αργεντινή της Ευρώπης. Και συνεχίζει: αν δεν συνδυαστούν με πολιτικές για την οικονομική ανάκαμψη, μόνα τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση. Τον Ιούλιο του 2008 το πετρέλαιο έφτασε στα 147 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές των αγαθών εκτινάχθηκαν διεθνώς, η αγοραστική δύναμη υποχώρησε ραγδαία, σημειώθηκαν κινητοποιήσεις, η οικονομική καρδιά της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας υπέστη ανακοπή γιατί τα πάντα φτιάχνονται από ορυκτά καύσιμα. Αυτός ήταν ο σεισμός. Ο μετασεισμός ήλθε 60 ημέρες αργότερα (με την κατάρρευση της Lehman Βrothers στις 15 Σεπτεμβρίου 2008).
Με βάση τα ορυκτά καύσιμα, με τις τεχνολογίες και τις υποδομές της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης, φθάσαμε στο όριο των δυνατοτήτων ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας . Τώρα, καθώς επανέρχεται η παγκόσμια οικονομία στην ανάπτυξη με τις υπάρχουσες υποδομές και τεχνολογίες, η τιμή του πετρελαίου αρχίζει πάλι να ανεβαίνει και ήδη ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι. Την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό, μέσα στον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο, θα ξανακολλήσει η μηχανή. Τότε ο κόσμος πανικοβλημένος θα συνειδητοποιήσει ότι βιώνουμε το τέλος της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης. Χρειαζόμαστε μια τρίτη βιομηχανική επανάσταση, με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το τεράστιο αυτό κεφάλαιο της Ελλάδας.
Είναι μια χώρα ιδανικά τοποθετημένη για να ηγηθεί της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης μέσω της πράσινης τεχνολογίας και του Διαδικτύου για τη διανομή της ενέργειας. 1η πρόταση: Για αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές τα φ/Β συστήματα μπορούν να γίνουν το ‘’φιλί της ζωής’’. Με μη βιώσιμες εκμεταλλεύσεις και τα σημερινά τους εισοδήματα ( πουλάνε ΣΤΑΡΙ στην εξευτελιστική τιμή των 12 ΛΕΠΤΩΝ/ ΚΙΛΟ) δεν έχουν ελπίδα να εξοφλήσουν . Μόνη διέξοδος η δανειοδότηση τους (έστω κι αν είναι στον Τειρεσία) για εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με την προϋπόθεση από κέρδη θα εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια τους. Μόνο με μία κερδοφόρα επιχείρηση οι αγρότες θα ξεχρεωθούν και θα επιβιώσουν. Για την χειμαζόμενη τάξη των αγροτών βάζω σαν γενική αρχή την προστασία και την ειδική μέριμνα από τις δαγκάνες της αγοράς.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να μη σπάσει τους δεσμούς της με τις κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά αποτελούν το προνομιακό της ακροατήριο. Η απουσία απόψε(12.7.2010) των συλλογικών και συνεταιριστικών αγροτικών φορέων είναι αισθητή . Η ΝΑΒ δια του κ.Καράντζαλη σήμερα με το ΚΑΠΕ πολύ όψιμα ‘’ανακάλυψε τον τροχό’’, όταν πολλές ΝΑ και ΟΤΑ έχουν ζητήσει επιστημονική του υποστήριξη. Θα προτιμούσα ‘’ κάλλιο γρήγορα παρά αργά’’, αλλά ας είναι ’’ κάλλιο αργά παρά ποτέ’’. 2η πρόταση: Μέσα στο κτιριακό αυτό κέλυφος τώρα λόγω ζέστης είναι αισθητή η αποπνικτική δυσφορία. Δεν έγινε εξ αρχής βιοκλιματικός σχεδιασμός ,σε αντίθεση με το Δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης που η μελέτη του έγινε από το ίδιο γραφείο την ίδια εποχή (1986), αλλά ούτε και μετά απασχόλησε τους ταγούς της Νομαρχίας μας.
Γι αυτό το ενεργοβόρο οχυρό στα εγκαίνιά του σπαταλήθηκαν αφειδώλευτα λόγοι και κοινότοπα λογύδρια . Να ανατεθεί λοιπόν το ταχύτερο στο ΚΑΠΕ ο έλεγχος της ενεργειακής του απόδοσης (θέμα που καλλίτερα εμού, κατέχει το στέλεχος της ΔΕΗ κ. Γ. Σιδέρης Μ/Η μηχανικός). Το ΚΑΠΕ να προτείνει λύσεις για την ενεργειακή του αναβάθμιση και την αυτονομία, τώρα μάλιστα που ισχύει ο Κ.ΕΝ.Α.Κ. (Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: