ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ, Πρώην Δήμαρχος Θήβας (1975-1989)
Τέλος εποχής………
η νέα Δημοτική αρχή ενώπιον προκλήσεων…
Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου που διεξήχθηκαν με όρους «καλλικρατικούς» και σε συνθήκες «μνημονίου» και με την εκπνοή της τετραετίας 2007-2010, κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος των δημοτικών μας πραγμάτων, ο κύκλος της μακρόχρονης μεταπολιτευτικής περιόδου, από το 1975 μέχρι σήμερα.
Επιχειρώντας αναδρομή στο κύκλο αυτό, θα διακρίνουμε δύο ξεχωριστές υποπεριόδους με ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, η πρώτη από το 1975 έως το 1990 και η δεύτερη από το 1991 μέχρι το 2010.
Οι πλειοψηφίες που άσκησαν την δημοτική αρχή τη πρώτη υποπερίοδο 75-90, και είχαν στο πυρήνα τους πολίτες, αρχικά από τα κόμματα της τότε αριστεράς (ΚΚΕ & ΚΚΕεσ.) και της τοπικής κίνησης ΑΣΟΚ*, μετά δε το 1978 και πολίτες από το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα Δήμο με ριζοσπαστικές ιδέες, ρηξικέλευθες προτάσεις, αποτελεσματικό και με κύρος που ξεπερνούσε τα όρια του Νομού, αλλά προδιέγραψαν και την μελλοντική του πορεία.
Αντίθετα μετά το 1990, εξαιρουμένης της τετραετίας 2003-2006, άσκησαν την δημοτική αρχή μονοκομματικές πλειοψηφίες, ή του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ.
Στις εκλογές του 1990 η εγγενής αλαζονεία που διακρίνει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, διέρρηξε την μακρόχρονη αποδοτική συνεργασία με την αριστερά και ο έχων το χρίσμα του, κέρδισε τις εκλογές σε συνθήκες πόλωσης.
Όμως, ύστερα από την αποτυχημένη τετραετία ΄91-΄94 ο Δήμος «παραδίδεται», για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στη δεξιά για δύο συνεχείς τετραετίες. Αφού στις εκλογές και του 1994 και του 1998 τα σχήματα του ΠΑΣΟΚ που διεκδίκησαν τη νίκη, υπονομεύτηκαν από τους ίδιους τους αλληλοσπαρασσόμενους τοπικούς του παράγοντες.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η, μετά το 1990, μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, είχαν αντίκτυπο και στις επιλογές του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το να προτιμά δεξιές λύσεις έναντι των αριστερών.
Στο μεταξύ το ΚΚΕ είχε αποχωρίσει από τον ενιαίο Συνασπισμό ακολουθώντας μοναχική πορεία, με συνέπεια την αποδυνάμωση του αριστερού πυρήνα της περιόδου ’75-’90.
Δεν είναι τυχαίο που οι παρακαταθήκες της περιόδου ΄75-΄90, αφού δυσφημίστηκαν, σταδιακά εγκαταλείφτηκαν για να επιπλεύσουν πολιτικές που ευνοούσαν προσωπικά συμφέροντα, υποτιμούσαν το δημόσιο χώρο, καλλιεργούσαν τη διαφθορά.
Ήταν η εποχή που και στη Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισαν να εμφανίζονται φαινόμενα διαφθοράς και το γενικότερο κλίμα της πλασματικής ευμάρειας, που δημιούργησαν οι παντός τύπου κερδοσκόποι, επηρέασαν άμεσα τη λειτουργία της.
Στις εκλογές του 2002 η έξαρση αυτών των φαινομένων οδήγησαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις δεξιές επιλογές του ΄94 και του ΄98, που εξέφραζαν και οι δύο εταίροι του δικομματισμού και εμπιστεύτηκαν σχήμα αριστερού προσανατολισμού, την Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Θήβας, συγκροτημένη από πολίτες τμήματος της αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που διαχώρισαν τη θέση τους έναντι της κεντρικής επιλογής του κόμματός τους.
Το σχήμα αυτό στην προσπάθειά του να αναστρέψει την πορεία φθοράς του Δήμου, συγκρούεται με συμφέροντα, υπονομεύεται εκ των έσω και χάνει τις εκλογές του 2006.
Έτσι επανακάμπτει η μονοκομματική Πασοκική πλειοψηφία της τετραετίας ΄91-΄94 και επαναλαμβάνεται, όπως και τότε, η ίδια αποτυχία, με συνέπεια οι πολίτες να επιλέξουν στις πρόσφατες εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, όπως και τότε, λύση πάλι από το χώρο της Ν.Δ. αφού και οι δυνάμεις της αριστεράς παραμένουν διασπασμένες.
Σε κάθε περίπτωση η νέα Δημοτική αρχή καλείται ν’ ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, με την οικονομική κρίση και το τέλος της πλασματικής ευημερίας, την επώδυνη παρουσία της «τρόικας» και τον «Καλλικράτη» που συνθέτουν ένα μίγμα προκλήσεων,.
Το κατά πόσο θα τα καταφέρει είναι το ζητούμενο.
Πάντως η δυνατότητα θετικής προοπτικής, συνδέεται με αποστασιοποίηση από τις αποτυχημένες πολιτικές, που άσκησαν οι μονοκομματικές πλειοψηφίες της υποπεριόδου 1991-2010 είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της Ν.Δ. και ο προσανατολισμός στις επιτυχημένες της υποπεριόδου 1975-1990, φυσικά επικαιροποιημένες στις νέες συνθήκες (για την εξειδίκευση των πολιτικών αυτών επιφυλάσσομαι).
*ΑΣΟΚ: ανεξάρτητο σοσιαλιστικό κίνημα νομού Βοιωτίας με επικεφαλής τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου