Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Οι άνθρωποι από τις πράξεις τους κρίνονται

“Σχολιαστής”

Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν να κερδίζουν, πρέπει να ξέρουν και να χάνουν. Ο Σαμαράς έδειξε ότι δεν ξέρει να χάνει. Ξέρουν να χάνουν οι άνθρωποι. Δεν ξέρουν τα ανθρωπάκια. Έτσι ο ηττημένος αρχηγός της Ν.Δ. με την τελευταία πράξη του ως πρωθυπουργός μας απόδειξε πως ήταν ένα ανθρωπάκι!
Σίγουρα θα συζητηθεί πολύ, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, η πολιτικά ελεεινή πράξη του Σαμαρά, να μην υποδεχθεί στο μέγαρο Μαξίμου τον νεοορκισθέντα- μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού- πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και να του παραδώσει το πρωθυπουργικό γραφείο. Για πρώτη φορά στα χρονικά ο πρώην δεν παραδίδει τα κλειδιά του Μαξίμου στο νέο πρωθυπουργό! Έτσι φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία ο Σαμαράς και με μια πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά απόφαση έκλεισε την θητεία του στην πρωθυπουργία της χώρας. Εγκατέλειψε το Μαξίμου και εξαφανίστηκε. Έτσι, η «βουβή» τελετή παράδοσης- παραλαβής έγινε χωρίς τους δυο πρωταγωνιστές της. Οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται ήδη μέσα στο Μαξίμου, αφού ο διευθυντής του γραφείου του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας παρέδωσε στον διευθυντή του γραφείου του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Οι πληροφορίες λένε πως σύμφωνα με το περιβάλλον του Σαμαρά δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για να περιμένει ο απερχόμενος πρωθυπουργός τον διάδοχό του στα σκαλιά του Μαξίμου. Εξάλλου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έγινε η εθιμοτυπική τελετή παράδοσης παραλαβής απάντησε: «έτσι είναι τα έθιμα, για να σπάνε». Έτσι, κανείς δεν είδε τον Αλέξη Τσίπρα δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, να ανταλλάσσουν χειραψία μπροστά από την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, πριν ο πρώην παραδώσει στον νυν και αποχωρήσει.
Υπήρξε μεγάλη αμηχανία όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στα σκαλιά του Μαξίμου και δεν ήταν κανείς εκεί για να τον υποδεχτεί. Ίσως η κίνηση του Σαμαρά να εκφράζει τον πολιτικό πολιτισμό του και τον χαρακτήρα του.
Οι πράξεις των αρχηγών των δύο παρατάξεων της συγκυβέρνησης, που μέχρι χθες κυβερνούσαν τη χώρα μας δείχνει μικροψυχία. Ο Σαμαράς δεν υποδέχτηκε τον Τσίπρα, ως όφειλε, και ο Βανιζέλος κατέβασε τη φωτογραφία του Παπανδρέου, θεωρώντας τον ως υπεύθυνο της ήττας του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο άνδρες σφράγισαν την λαϊκή ετυμηγορία. Δεν έχουν ήθος. Είναι μικρόψυχοι. Ανθρωπάκια. Με τέτοιες πράξεις ντροπιάζουν τις παρατάξεις τους. Ντροπιάζουν την ιστορία των κομμάτων τους.
Όποιες δικαιολογίες κι αν πουν τα παπαγαλάκια του Σαμαρά, έστω πως δεν έγινε η κατάλληλη συνεννόηση, όφειλε να προστατέψει τον θεσμό της δημοκρατίας. Κι αν ο νέος πρωθυπουργός δεν τον είχε ενημερώσει για το πρόγραμμά του, να περίμενε με τις ώρες να του παραδώσει τα έγγραφα άμεσης προτεραιότητας. Είτε το προβλέπει το πρωτόκολλο είτε όχι. Γιατί πέρα από τους γραπτούς κανόνες υπάρχουν και οι ηθικοί κανόνες, που είναι γραμμένοι στην καρδιά του ανθρώπου. Αυτήν, που απόδειξε ο Σαμαράς ότι δεν έχει. Μικρόψυχος, καρεκλολάγνος, μίζερος, ανίκανος, καρμίρης κι αντιλαϊκός πολιτικός ήταν. Στο χωρίο μου λέγεται “ντερζής” (= κακομοίρης, ελεεινό ανθρωπάκι). Τέτοιος ήταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός και γι’ αυτό επί θητείας του η πατρίδα μας έφαγε τόσα χαστούκια. Και επειδή οι προγονοί μας έλεγαν «όμοιος ομοίω αεί πελάζει», ίδιο φρούτο ήταν και ο συγκυβερνήτης του Βενιζέλος. Ο λαός τους γύρισε την πλάτη. Τους έριξε από την εξουσία γιατί ήσαν επικίνδυνοι.
Σαμαρά, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν παρέδωσες το Μέγαρο Μαξίμου κατά το έθιμο. Σημασία έχει ότι ξεκουμπίστηκες…






Δεν υπάρχουν σχόλια: